Modern çağdayetiştiriciliğin zorlukları
Çiftçiler bugün tüm cephelerden artan bir baskıyla karşı karşıya; artan yiyecek talebini, iklim değişikliğine uyum sağlamaya çalışarak, daha kısıtlı tarım arazisinde ve katı düzenlemelere uygun olacak şekilde çok fazla kimyasal işlem kullanmadan karşılamaları bekleniyor. Bu küresel bir mey-dan okumadır; tarım için daha sürdürülebilir uygulamaları teşvik eden; Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2030’un çok önemli bir parçasıdır.
Çiftçilerin uygulamakta zorlandığı başlıca sorunlar:
1. Sürdürülebilir Tarım – müsrif olmadan kaynakların kulla-nımının sağlanması, çevresel etkileri azaltmak için kimya-sal ilaçlamanın azaltılarak, yararlı böcek popülasyonunun teşvik edilmesi.
2. Gelir Artışı – 2050 yılına kadar tahminen 9 milyar insan nüfusu olacağı göz önünde bulundurulduğunda, gıda üretiminin %70 artması gerekmektedir. Çiftçilerin, hassasiyet ve süreklilik eksenli yüksek verimlilik ile daha fazla gıda üretebiliyor olması gerekiyor.
3. Maliyetleri Düşürebilme – çiftçilerin sabit olmayan çevre-sel koşullardan dolayı hesaplarını kontrol altında tutması gerekir. Bu, bir tarladaki tohumlar arasındaki mesafe gibi değiştirilemeyen faktörlerin belirlenmesi ile gerekli ilaç-lama masrafları gibi değişebilen maliyet faktörleri ara-sında bir denge bulabilmesi anlamına gelir.
Çiftçiler hangiçözümleri kullanabilir?
Modern tarım; zaman, emek ve maliyetlerde tasarruf etti-ren yeni teknolojileri kapsar. Tarım aletlerindeki gelişimler geleceğe uyum sağlamayı mümkün kılıyor. Hassas tarım teknikleri gibi uygulamalar bu imkanları sağlar ve drone’lar da bu ekosistemin bir parçasıdır. Drone’ların ve konusunda uzman yazılımların Dünya çapındaki agronomist ve çiftçilere para ve kaynaklardan nasıl tasarruf edebileceklerini bunun yanında yerel çevrelerini de nasıl koruyabileceklerini, böylece modern tarıma nasıl adapte olabildiklerini keşfetmek için bu dökümanı inceleyin.
Hassas tarım nedir?
Tarımsal üretim, geçim amaçlı yapılan tarımdan en güncel ekipmanların kullanıldığı, yüksek verimli, ve çevre dostu modern teknolojinin kullanımına doğru evrilmektedir. Hassas tarımı şu şekilde özetleyebiliriz: Çiftlikteki süreçlerin mümkün olduğu her alanda ölçümlenebildiği, sürdürülebilir ve yüksek verimli yapabilmek adına verilerden ve modern aletlerden yararlanılan ve kendine avantaj sağlayan tarımsal üretim süreci diyebiliriz. Traktörlerin GPS yardımı ile sürüldüğü, üretim alanlarından Drone’lar veya çeşitli sensörlerin yardımı ile bilgilerin toplandığı, geniş bir yelpazedir hassas tarım. Bu dökümanda, insansız hava araçları ile görüntü işleme yazılımları olan PIX4Dfields ve PIX4Dmapper’ı inceliyor olacağız.
Yazının devamını okumak için tıklayın