Hollanda’da yapılan bir araştırmada et ve süt ürünlerinin yüzde 80’inde plastik parçacıklarına rastlandı. Amsterdam Özgür Üniversitesi tarafından yürütülen çalışma, gıda zincirinde mikroplastik kirlenmesinin boyutlarını gözler önüne serdi.
Çevresel sorunları ele alan bir sivil toplum kuruluşu olan Plastic Soup Foundation (Plastik Çorbası Vakfı) tarafından yaptırılan küçük çaplı pilot araştırma, kirlilik sorununun akıl almaz boyutlara ulaşmak üzere olduğunu gösterdi.
Çalışmada, Hollanda’da insan tüketimine yönelik üretim için yetiştirilen yaklaşık 3,7 milyon inek ve 11,5 milyon domuz, 1 milyon koyun ve 330 bin keçi olduğu ve bunların yem, su, hava gibi yollarla plastik parçacıklarına maruz kalabildiği belirtildi.
“Hayvansal ürünlerin dörtte birinde plastik parçacıkları var”
Daha önce benzeri yapılmamış pilot çalışmada, Hollanda’daki çiftlik hayvanlarından alınan örnekler plastik parçacıkları varlığı açısından tarandı. Yapılan deneyler, plastik parçacıklarının yemlerde, bu yemlerle beslenen hayvanlarda ve bunların her türlü ürününde saptanabilir konsantrasyonlarda bulunduğunu gösterdi.
Çalışma küçük ölçekli olduğundan geniş kapsamlı değerlendirmeler yapmaya veya hangi mikroplastiklerin en yaygın olduğu hakkında sonuçlar çıkarmaya uygun değil. Ancak araştırmacılar bunun bir başlangıç noktası olacağını ifade ediyor.
Araştırmada hayvan yemlerinden, bunlarla beslenen hayvanların kanından, sütünden ve etinden örnekler alındığı belirtiliyor. Sonuçlar ise endişe verici. Araştırmacılara göre toplamda her 5 örneğin dördünde (%80) en az 1 plastik türünün belirgin miktarlarda bulunduğu tespit edildi.
“İşlenmiş yemlerin tamamı mikroplastikler içeriyor”
Taze yem örneklerinde mikroplastiklere rastlanmazken, pelet ve ufalanmış yem örneklerinin tamamında (%100) en az bir çeşit plastiğe rastlandı. İnek ve domuz kan numunelerinin tamamında da mikroplastikler bulundu.
Alınan süt numunelerinin %72’sinde, et numunelerinin ise %75’inde en az 1 tür plastiğin belirgin miktarlarda bulunduğu da ifade edildi.
Hayvanlar, yaşam ortamlarında yem, hava ve su yoluyla maruz kaldıkları plastik parçacıkların en azından bir kısmını bünyelerinde biriktiriyor. Bazı süt ve et ürünlerinin de mikroplastikler içerdiği biliniyordu, ancak bunun plastiğin hayvan vücuduna çeşitli yollarla girmesinin mi yoksa bu ürünlerin işlenmesi veya ambalajlanmasının bir sonucu mu olduğu bugüne kadar yeterince araştırılmış değildi. Son çalışma ise yutmanın hayvansal ürünlerdeki mikroplastik miktarının önemli bir belirleyicisi olduğunu gösterdi.
“Pilot çalışma daha detaylı araştırmaların önünü açacak”
Toksikoloji verileri detaylı bir şekilde ortaya koyulana kadar bu çalışmada gözlemlenen mikroplastik konsantrasyonlarının insan sağlığı için tehdit oluşturup oluşturmadığı konusunda bir şey söylemek mümkün değil. Ancak araştırmacılar bu çalışmanın maruziyetin kapsamını ve bununla ilişkili olabilecek riskleri daha detaylı araştırmak için itici bir güç sağlayacağını düşünüyor.
Amsterdam Özgür Üniversitesi’nden araştırmacılar plastik içermeyen yem üretiminin çiftlik hayvanları için plastik parçacık maruziyet kontrolünü iyileştirmenin yollarından biri olabileceğini belirtiyor.
Araştırmanın özetine bu bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kaynak: www.gidahatti.com