Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, tarımda dijitalleşmeyle ilgili olarak yeni bir uygulamanın üzerinde çalıştıklarını belirterek, bu uygulamaya kayıt yaptırmayan çiftçinin desteklerden yararlanamayacağını, kayıt yaptırdığı halde tarlasını ekmeyen çiftçinin arazisinin ise kiralanacağını kaydetti.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, tarımsal üretimin planlanması ve desteklerin ödenmesiyle ilgili bir uygulama hazırladıklarını belirterek, bu sistemin çiftçiyi ekmesi gereken ürünle ilgili yönlendirme yapacağını ve tarımsal desteklerden yararlanmak isteyen çiftçilerin bu sisteme kayıt yaptırmak zorunda olduklarını kaydetti. Sisteme kayıt olduğu halde üretim yapmayan çiftçinin arazisinin ise devlet aracılık ederek kiralanacağını dile getiren Kirişçi, desteklemede yapacakları değişikliklerle ilgili de önemli ipuçları verdi.
Sabah gazetesinden Dilek Güngör’ün haberine göre, vatandaşın ucuz gıdaya erişimi için kent tarımı desteklenecek. Çiftçiye gübre-mazot, besiciye yem desteği ayni olarak verilecek. 1 yıl boyunca boş bırakılan tarla devlet aracılığıyla başkasına kiralanacak. Destekler sadeleştirilecek.
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, dünyada yaşanan gıda sorunundan çiftçinin maliyetlerine, vatandaşların ucuz gıdaya erişimine kadar birçok konuda tarımdaki yol haritasını açıkladı: Vatandaşın ucuz gıdaya erişimi için kent tarımı desteklenecek. Çiftçiye gübre-mazot, besiciye yem desteği ayni olarak sağlanacak. Üreticiye verilen destekler ayni olacak. Çiftçiye ihtiyacı olan gübre-mazot verilecek, hasattan sonra ürünü sattığında, devlet alacağını mahsuplaşacak. 1 yıl boş tutanın tarlası devlet aracılığıyla başkasına kiralanacak.
ARAZİ VARLIĞININ YÜZDE 10’U EKİLMEDEN BOŞ DURUYOR
Tarımda bir planlama sorunu var. İsteyen herkes istediği yere ihtiyaca bakmadan ekiyor. Burada da sorun var.
Doğru verilen desteklerin çiftçiyi de ihtiyaç olan ürünlere kanalize etmesi gerekiyor. Planlı üretim bu şekilde olur. Ben göreve geldiğimde ilk iş bilgi teknolojilerine genel müdür atadım. Çünkü tarımda dijitalleşmeye ihtiyaç var. Bir uygulama hazırlıyoruz. İsmine karar vermedik, e-tarım olabilir. Siz üreticiyseniz, buraya girdiğinizde, adınızı, soyadınızı, ilinizi, ilçenizi, ada ve parselinizi gireceksiniz. Diyelim ki, Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kayıtlı 120 dekar araziniz var. Oradaki ekolojik şartlar ve ne yetiştirebileceğinize dair bilgileri orada göreceksiniz. Sizi yönlendirecek. Eğer illa arpa yetiştirecekseniz, uygulama size ‘acele et, burada başkaları da üretim yapmak istiyor’ diyecek. Ülkenin ihtiyacı doğrultusunda yeterince arpa üretimi kaydı giriliyorsa, uygulama sizi ikinci satıra yönlendirecek. Size tarlanızda üreteceğiniz başka ürün alternatiflerini söyleyecek. Velev ki, buraya bilgilerinizi girmediniz. O zaman desteklemelerden yararlanamayacaksınız. Tarlanızda bir ürün yetiştirecekseniz, kayıt olacaksınız diyeceğiz.