Ali Kemal Erdem
Türkiye’de son yıllarda tarla alımları arttı. Bir yatırım aracı olarak görülen tarlalar el değiştirirken, birçoğu şehirli olan yeni mülk sahipleri tarım yapmıyor. Satışların arttığı yerlerde tarım yapan da tarlasını bir süre sonra elden çıkarıyor.
Sosyal değişim ve ekonomik nedenler bir zamanlar Türkiye’nin en büyük meslek grubu olan çiftçilerin sayısını son yıllarda ciddi oranda azalttı.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ın (TEPAV) geçen nisan ayında 116’ıncısını yayımladığı “İstihdam İzleme Raporu”na göre çiftçi sayısı bir yılda yüzde 13,2 gerileyerek 493 bin oldu.
Çiftçi sayısı azalırken son yıllarda Türkiye’de tarla satışlarında bir artış olduğu gözlemleniyor.
Normalde tarımla ilgisi olmayan ve şehirlerde yaşayan birçok insan başta yatırım amaçlı olmak üzere tarla alıyor.
Özellikle pandemi döneminde insanların kalabalıklardan kaçma kaygısı ve bununla birlikte müstakil evlerde yaşama isteği bu eğilimi daha da artırdı.
Satılan tarla ve arsaların oranı yüzde 30’dan 44’e çıktı
Konuyla ilgili görüştüğümüz İstanbul Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman’ın verdiği rakamlar da bu eğilimi doğrular nitelikte.
Büyükduman, Türkiye’de birkaç yıl öncesine göre tarla ve arsa satışlarının ülke genelinde satılan gayrimenkuller içindeki oranının yüzde 30 iken, bu oranın 2021’de yüzde 44’ü bulduğunu belirterek, “Bu yüzde 44’lük satışın yüzde 27’si tarla satışı, yüzde 17’si de arsa satışı oldu” dedi.
Büyükduman’ın verdiği bilgilere göre 2021 yılı içerisinde tarla satışları 722 bin, arsa satışları ise 480 bin adet oldu.