Banu Şen
İnsanlık tarihinde doğa bilimleri konusunda önemli çalışmalar gerçekleştiren Tales’in şehri Didim’de 2017’den bu yana Türkiye’nin ilk vegan festivali düzenleniyor. Apollon Tapınağı’nın hemen yanında gerçekleşen ‘Didim Vegfest’, bu yıl da 20-22 Mayıs arasında yapıldı. Barselona’dan sonra dünyanın ikinci ’Vegan Dostu’ kenti Didim Belediyesi’nce bu yıl dördüncüsü organize edilen festivalde düzenlenen etkinliklerle bu felsefenin daha geniş kitlelere ulaşması amaçlanıyor. Dünyada beslenme şekli olarak her geçen gün daha da yaygınlaşan veganlık, özünde bunun çok daha ötesinde bir felsefeye dayanıyor.
Hayvan sömürüsüne ve türcülüğe karşı olarak ortaya çıkan veganlık; etik, çevresel ve sağlıklı beslenme gibi nedenlerle daha yoğun desteklenen bir hareket haline gelmiş durumda. Kesin bir rakam vermek zor olsa da bugün tüm dünyada toplam nüfusun yüzde 1’ine yakın bir kitlenin vegan beslenme biçimini benimsediğini biliyoruz. Bu da 80 milyon kişiye yakın bir gruba denk düşüyor.
Mevcut veriler de vegan sayısının hızla artmaya devam ettiğini gösteriyor. Türkiye’de net bir sayı olmamakla birlikte her geçen gün farkına varılan ve bu konuda bireysel ve örgütsel adımların atıldığı bir konumda. Veganlık tüm dünyada felsefesi gereği; insana, hayvana, doğaya ve tüm canlılara saygı, sevgi gösteren bir kavram. Veganlık veya veganizm, hayvanların kullanılmasıyla elde edilen gıdaları, giyecekleri ve diğer ürünlerin kullanılmasını reddediyor.