Ayşegül Kasap
Atmosferdeki oksijenin üçte ikisi deniz fotosentezinden geliyor. Yani aldığımız üç nefesten ikisinin kaynağı deniz.
Denizin oksijen kaynağıysa mercan resifleri. Ama dünya genelinde iklim değişikliği, aşırı avlanma, çevre ve okyanusların kirlenmesi nedeniyle mercan resifleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Türkiye’de de en bariz vakıayı yakın zamanda Marmara Denizi’nde gördük. Marmara’nın dip yapısının yüzeye vurmasıyla ortaya çıkan müsilaj sorunu geçen yıl bir çevre felaketi olarak nitelendirilebilecek bir boyuta ulaşmıştı. Müsilajdan sonra TÜBİTAK öncülüğünde bölgede inceleme yapan bilim insanları çok sayıda mercanın öldüğünü tespit etmiş ve raporlamıştı.
Müsilaja rağmen yaşam mücadelesini sürdüren resifleri hayata yeniden sımsıkı bağlamak uğruna Anadolu Efes ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği ‘Denize +1 Nefes’ adlı bir proje geliştirdi.
‘Denize +1 Nefes’ projesinin amacı doğal ortamından kopmuş mercanları aşılama yoluyla, korunması gereken ve hassas alan ilan edilen bölgelere nakletmek ve yeni mercan bahçeleri oluşturmak.
Söz konusu bölgeler arasındaki Tavşan Adası’na dün mercan nakli gerçekleştirildi. İşlemi Deniz Yaşamını Koruma Derneği Başkanı Volkan Narcı öncülüğündeki bir dalış ekibi yaptı.