Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, ilk hasadına bu ay Adana’da başlanacak buğdayla ilgili TMO’nun açıklayacağı fiyatın tüccarın alım fiyatında belirleyici olacağını dile getirdi. Korkut, “TMO bir an evvel fiyatı açıklasın ki üretici zarar etmesin” dedi.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, bu yıl üreticiye kilosu 6.11 liraya mal olan buğdayın taban fiyatının maliyet enflasyonu dikkate alınarak, en az 8 lira olması gerektiğini söyledi. Korkut, buğday hasadının ilk olarak mayıs ayında Çukurova’da başladığını hatırlatarak, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin(TMO) açıklayacağı fiyatın tüccarın alım fiyatında belirleyici olacağına dikkat çekti.
Üreticinin zarar görmemesi için TMO’nun bir an önce buğday fiyatını açıklaması gerektiğini kaydeden Feyzullah Korkut, “Girdi maliyetleri 2021 yılına göre neredeyse 3 katına çıkmış durumda. Buna karşın devletin mazot ve gübrede verdiği destek girdi maliyetlerinin yükünü azaltmaktan çok uzak. Bu yüzden ortaya çıkan ciddi maliyet artışının karşılanması, buğdayın satış fiyatından elde edilecek gelire bağlıdır. Dolayısıyla TMO’nun açıklayacağı fiyat bu sene çiftçiler açısından çok kritik. TMO fiyat açıklamakla yetinmemeli, önemli miktarda buğday da satın alarak fiyat oluşumuna doğrudan müdahil olmalıdır” dedi.
“Üretici buğdaydan uzaklaşıyor”
Girdi rakamlarının artmasının çiftçiler üzerinde maliyet baskısını artırdığını bunun da üretimin devamını zorlaştırdığına dikkat çeken Feyzullah Korkut şu değerlendirmeyi yaptı: “Çiftçiler buğday üretiminden uzaklaşmaktadır. Ülke nüfusunun beslenmesi ve gıda güvencesi tehlikeye girmektedir. Sürekli gündemden düşmeyen buğday ithalatı bunun en açık göstergesidir. Buğday, tarihten beri en fazla uluslararası ticarete konu olan tarımsal ürünlerden biridir.”