Rusya saldırısı altındaki Ukrayna’da alacakları kalan ihracatçılar Ukrayna’dan tahsil edilmeyen ödemelerin VUK’un 323’üncü maddesi kapsamındaki ‘şüpheli alacak’ şemsiyesi altına alınmasını istiyor. Mücbir sebep ilan edilerek kanuni düzenlemeyle bunun mümkün olabileceği belirtilirken, söz konusu talep TİM, TOBB ve DEİK gibi iş örgütlerince Hazine ve Maliye Bakanlığı’na iletildi.
Ukrayna’ya ürün satan ancak savaş nedeniyle ödemelerini alamayan ihracatçılar, Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) 323’üncü maddesi kapsamındaki ‘şüpheli alacak’ istisnasının Ukrayna’da kalan alacakları için uygulanmasını istiyor. Aksi halde firmalar faturasını carilerine işledikleri ancak tahsil edemedikleri alacakları için vergi ödemek zorunda kalacaklar.
Konuyla ilgili kanun düzenlemesi bekleyen ihracatçıların bu talebinin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na iletildiği öğrenildi. VUK’un 323’üncü maddesi bu haliyle sadece dava ve icra safh asında olan alacakları şüpheli alacak olarak kabul ederken, vergi uzmanları yapılacak bir kanun düzenlemesiyle Ukrayna’da kalan kayıtlı ama tahsil edilemeyen alacakların da bu kapsama alınabileceğini ifade ediyor. DEİK Türkiye-Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin, firmalardan 323’üncü maddenin uygulanması yönünde taleplerin geldiğini, bu talebin Hazine ve Maliye Bakanlığı’na aktarıldığını, ancak sürece ilişkin olumlu ya da olumsuz herhangi bir geri dönüşün henüz yapılmadığını ifade etti.
“Para kâr olarak gözüküyor”
Konuyla ilgili DÜNYA’ya değerlendirmelerde bulunan Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkanı Ömer Karadeniz, Ukrayna’nın plastikte çok hızlı büyüyen bir pazar olduğunu söylerken, 2021 yılının plastik ihracatı yapan işletmeler açısından olumlu geçtiğini, ancak savaşın sektörde mağduriyetlere yol açtığını dile getirdi. Firmaların Ukrayna’dan tahsil edemedikleri alacaklarıyla ilgili yaşanan sıkıntıları aktaran Karadeniz, “Vergi Usul Kanunu 323’üncü maddesi uyarınca, ‘şüpheli alacak’ yani tahsili mümkün olmayan alacaklar için konan kanunu, Ukrayna’dan tahsilat yapamayan firmalara yönelik de uygulanmasını istedik. Şirketlerin muhasebesi üzerinde para kâr olarak gözüküyor ve devlet vergi istiyor. Tahsil edilip edilmediğine de bakmıyor. Bu sebeple, 323’üncü maddede bir düzenleme yapılmasının faydalı olacağını söylüyoruz. Böyle olursa en azından firmalar, almadıkları bir gelirin vergisini ödemek zorunda kalmayacak” bilgisini verdi.