Bu yıl sığırlara uygulanan yaklaşık 6 milyon doz LSD aşısından 106 tanesinde “istenmeyen etki” bildirimi yapıldığı belirtilen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamasında, “İnsan sağlığı için tehlike oluşturacak bir durum söz konusu değildir. Bakanlığımız hayvan sağlığını riske edecek herhangi bir uygulamaya müsaade etmemektedir. Uygunsuzluk tespit edilen aşıların hayvan sağlığında kullanımına asla izin verilmemektedir” denildi.
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle, sığırlarda ilkbahar aylarında zorunlu olarak vurulan çiçek aşısına BVD virüsünün karıştığı iddialarını TBMM gündemine taşımıştı.
Tarım ve Orman Bakanlığından aşı iddialarına açıklama
Konuya ilişkin olarak Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama yapıldı.
Hayvan sağlığından ve veteriner hizmetlerinden sorumlu olan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, her yönüyle stratejik bir sektör olan hayvancılığa gereken önemi verdiğinin altı çizilen açıklamada, şöyle denildi:
“Bakanlığımız hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması, gıda güvenilirliği ve halk sağlığının korunması amacıyla yapılan çalışmaları titizlikle yürütmektedir.
“Tüm sığırlar her yıl aşılanıyor”
Bu kapsamda, Bakanlığımız Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığına (LSD) karşı programlı olarak her yıl ülkedeki tüm sığır varlığını aşılamaktadır.
Ülkemizde hayvan sağlığında kullanılan aşılar GMP (İyi Üretim Uygulamaları) standartlarında Avrupa Farmakopesi gerekliliklerine uygun üretilmekte ve kalite kontrol testlerinden geçerek piyasaya arz edilmektedir.
106 aşı için “istenmeyen etki” bildirimi yapıldı
İl Müdürlüklerimiz tarafından LSD aşılamalarından sonra aşı uygulanan bazı havanlarda “istenmeyen etki” bildirimi yapılmıştır. Tedbir amacıyla söz konusu aşıların kullanımı durdurulmuştur. Konunun araştırılması için aşının üretim yerinden ve sahadan alınan numuneler analiz için Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü’ne gönderilmiştir. Analiz çalışmaları devam etmektedir.
Bakanlığımız her yıl sığır, koyun ve keçilere yaklaşık 85 milyon doz programlı aşı uygulamaktadır. Yaklaşık 6 milyon doz LSD aşısı 2022 yılında uygulanmıştır. Bunların sadece 106 tanesinde istenmeyen etki bildirimi yapılmıştır. Tüm aşılamalarda aşı kaynaklı bir problem tespit edildiğinde tazminat ödemesi yapılmaktadır.
“İnsan sağlığı için tehlike oluşturacak bir durum yok!”
Bakanlığımız 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında 13 hayvan hastalığına tazminat ödemesi yapmaktadır. 08.04.2022 tarihli Hayvan Hastalıklarında Tazminat Yönetmeliğinde, tazminatlı hastalıklar listesinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Aksine bu iş ve işlemler, hayvan sahibi lehine kolaylaştırılmıştır.
Antibiyotik uygulaması yapılan hayvanlara mevzuat çerçevesinde işlem yapılmaktadır. Bu nedenle insan sağlığı için tehlike oluşturacak bir durum söz konusu değildir. Bakanlığımız hayvan sağlığını riske edecek herhangi bir uygulamaya müsaade etmemektedir. Uygunsuzluk tespit edilen aşıların hayvan sağlığında kullanımına asla izin verilmemektedir.”
Kaynak: www.gidahatti.com