Sulama kooperatifleri ve ziraat odaları, yapılan enerji zamları nedeniyle tarımdaki maliyetlerin daha da artacağını vurguluyor. Elektrik fiyatlarındaki artış nedeniyle kooperatfilerin gündeminde şalter kapatmak var. Ziraat odaları da sulama ücretlerinin sübvanse edilmemesi halinde gıda enflasyonunun daha da artacağı uyarısında bulunuyor.
Elektriğe yapılan zamlar, tarımsal sulamada da maliyet artışına yol açtı. Sulama kooperatifl eri, elektrik fiyatları nedeniyle tarımsal üretimde sulamanın zorlaşacağını belirtiyor. Ziraat odaları da gübre, mazot ve zirai ilaçlara eklenen sulama maliyetlerinin ürün fiyatlarını daha da artıracağını dile getiriyor. Sulama kooperatiflerinin temsilcileri, geçen yıl tonunu 2 liradan sattıkları suyun faturasını tahsil etmekte zorlandıklarını, bu yıl ise fiyatın 5 lira olsa da maliyeti kurtarmayacağını vurguluyor. Kooperatifl er, mevcut koşullarda şalteri kapatma, çiftçiye su verememe endişesi duyduklarını ifade ediyor.
Başta kiraz ve kuru üzüm olmak üzere tarımsal üretimiyle kent, bölge ve ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunan İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde, sulama kooperatifl eri, artan enerji faturaları karşısında sulamayı devam ettirebilmek için çare arıyor. Aşağıkızılca Sulama Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mustafa Kavak, geçtiğimiz yıl tonu 2 TL olan su kullanım ücretinin bu yıl 5 TL’ye yükselmesinin gündemde olduğunu belirterek, “Bu sene sulama açılmaz” uyarısında bulundu.
7 dönüm kirazlığı olan bir ortağın ayda 5 defa minimum 600 ton sulama yapmak zorunda olduğu bilgisini veren Kavak, “Bu üreticinin 5 aylık su faturası 15 bin TL. Bu maliyete gübre, mazot, işçilik dahil değil” dedi. Benzeri durumun bağlar için de geçerli olduğunu dile getiren Kavak, ayrıca dağıtıcı firmanın fatura ödemede yaşanan gecikmede anında elektriği kestiğini belirterek, “Bu şartlarda kooperatif olarak şalteri açmama güçlü seçenekler” dedi.
Geçtiğimiz yıla göre bahar yağmurlarındaki gecikme karşısında ekinlerin boy vermemesi üzerine bazı üreticilerin çareyi tarlasını sürmekte bulduğu belirtiliyor. Halen Yiğitler Barajı’nın yapım aşamasında olduğu bölgede bulunan göletlerin de tarımsal sulama için devrede olduğu Kemalpaşa Ovası’nda faaliyet gösteren sulama kooperatifleri sulama programını masaya yatırdı. Aşağıkızılca Çeper Mevkii’nde 7 bin dönüme sahip tarımsal arazinin 2 bin 500 dönümünde sulama faaliyetinde bulunduklarını anlatan Kavak, “Geçtiğimiz yıl tonunu 2 liradan sattığımız su faturalarını tahsil etmekte dahi zorlanırken, bu yıl ton fiyatını 5 lira yapsak dahi maliyeti kurtarmıyor. Böyle bir ortamda şalteri açamama, ortağımıza su verememe endişesi yaşıyoruz” dedi.
“Zam yaparsak üretici, yapmazsak kooperatif batar”
2021’de ovadaki üyelerine 90 kuruş, çukur bağlardaki üyelerine 150 kuruş, Torbalı yolu üzerindeki üyelerine 2 TL, göletten yaptığı sulamaya uyguladığı 35 kuruş ton bedelini yılbaşında sırasıyla 110 kuruş, 2 TL, 2,5 TL ve 40 kuruş olarak belirleyen Yukarıkızılca Sulama Kooperatifi ise, elektriğe yapılan zamlar sonrası genel kurulu toplayarak fiyatları güncelleme kararı aldı. Kooperatif Başkanı Şerif Ahmet Yalçınkaya, “Gübre, mazot 4 kat arttı. Elektrik birim fiyatı aynı şekilde. Geçen sezon 7 ay boyunca 200 bin TL olan elektrik faturası bu yıl 500 bin TL’yi aşar. Şu an yüzde 50’nin üzerinde zam yapmazsak kooperatif, yaparsak da üretici batar. Kemalpaşa Ovası’nda üretimin devamı için bu soruna acil çözüm bulunmalı” dedi.
Kooperatifin faaliyette bulunduğu alanda 10 bin dönümde ağırlıklı olarak kiraz ve zeytin tarımı yapıldığını, son dönemde ceviz ekimi gerçekleştiğini kaydeden Yalçınkaya, “Enerjideki sıkıntıyı bertaraf ederek kent genelinde 7 sulama kooperatifi ile ortaklaşa kurduğumuz güneş enerjisinden elektrik üretecek olan enerji kooperatifi sayısı 30’u buldu. Kendi enerjimizi üreterek, maliyetleri minimize etmek istiyoruz. Ancak, mevzuat engeli ile karşı karşıyayız. Çiftçinin yaşaması, üretimin devam etmesi için destek şart” dedi.