Plastik ürünlerden kaynaklanan mikroplastikler, bugüne kadar dünyanın her yerinde, doğada, su kaynaklarında bulunmuştu. Yeni bir araştırma, mikroplastiklerin insan vücudunda da bulunduğunu ortaya koydu.
Sağlık açısından oldukça kaygı verici araştırmanın sonuçları Environment International dergisinde yayınlandı.
Aslına bakarsanız şimdiye kadar doğada her yerde tespit edilen mikroplastiklerin insanlarda da bulunması büyük bir sürpriz değil. Ancak bu tespitin somut bir şekilde yapılması, sağlık açısından kaygı verici. Diğer taraftan da plastik atıkların gittikçe büyüyen bir ekolojik sorun olduğunu açıkça ortaya koyuyor.
Amsterdam Vrije Üniversitesi ve Amsterdam Üniversitesi Tıp Merkezi’nden bir grup araştırması, 22 sağlıklı bireyden alınan kan örneklerini inceleyerek, 700 nanometreden büyük, yaygın bulunan sentetik polimerlerin izlerini aradı.
Hava veya diğer nesneler yoluyla bulaşabilecek mikroplastiklerin sonuçları etkilememesi için büyük titizlikle çalışan ekip, 17 örnekte çeşitli plastik tiplerine rastladı.
Bulunan plastikleri örnekler arasında farklılık gösterdi. Tespit edilen plastik çeşitleri arasında giysi ve içecek şişelerinde sıkça kullanılan polietilen terafitalat (PET) ve halı, otomobil parçası ve gıda kaplarında kullanılan stiren polimerleri yer alıyor.
Ortalamada, her bir mililtre kanda, 1,6 mikrogram plastik maddeye rastlandı. En yüksek plastik konsantrasyonu, bir mililitre kanda 7 mikrogramın üzerinde olarak tespit edildi.
Araştırma yöntemi sebebiyle, plastik parçacıklarının ebatları kesin olarak belirlenemedi.
Kanda mikroplastik bulunması sağlık üzerinde nasıl bir etki yapar?
Araştırmacılara göre bu sorunun cevabı henüz net değil. Hücre ve dokulara yerleşen küçük plastik maddelerin kimyasal ve fiziksel etkilerine ilişkin bilgiler şu anda oldukça yetersiz.
Hayvanlarda yapılan bazı araştırmalar, birtakım kaygı verici etkiler olabileceğine işaret ediyor. Ancak bu çalışmaların doğrudan insanlara uyarlanması mümkün değil.
Öte yandan mikroplastik sorununun giderek büyümesi bekleniyor. 2040 itibariyle okyanuslara karışan plastik atık miktarının 2 katına çıkacağı düşünülüyor.
Zehire doz kavramını getiren İsviçreli doktor ve kimyager Paraselsus’un “Tüm maddeler zehirdir, ilacı zehirden ayıran dozudur” sözünü düşünürsek, şu anda bir etki göstermiyor olsa da, vücuttaki miktarı arttıkça mikroplastiklerin farklı etkilerinin ortaya çıkması muhtemel.
Kaynak: www.gidahatti.com