“İklim Değişikliği 2022: Etkiler, Uyum ve Kırılganlık” raporuna göre Türkiye, aşırı hava olaylarına karşı Avrupa’nın en kırılgan ülkesi.
Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), “İklim Değişikliği 2022: Etkiler, Uyum ve Kırılganlık” raporunu dün yayınladı. Rapor insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının neden olduğu iklim değişikliğinin doğaya ve insanlara yönelik yaygın kayıplara ve zararlara neden olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye’den de bulguların yer aldığı rapora göre iklim krizine karşı bir önlem alınmazsa Konya’daki Beyşehir Gölü 2070 yılına gelindiğinde tamamen kuruyabilir, aşırı sıcaklıklar can kaybına neden olacak.
270 yazar ve 195 hükümet tarafından nihai hale getirilen raporda iklim değişikliğinin eko sistemler ve toplumlar üzerindeki etkileri, mevcut ve gelecekteki değişikliklere uyum sağlama kapasiteleri göz önünde bulundurularak incelendi. Raporda artan emisyonların insanlar ve çevre için oluşturduğu risklere dikkat çekilerek “iklim değişikliğinin insan refahı ve gezegenin sağlığı için bir tehdit oluşturduğu” vurgulandı.
‘EMİSYON KESİNTİLERİ TEHDİDİN ÖNÜNE GEÇMENİN TEK YOLU OLACAK’
Rapordaki bulgulara göre iklim değişikliği kaynaklı kayıp ve zararlar, daha fazla ısınma ile hızla artacak ve çoğu durumda insanların ve doğanın uyum sağlayamayacağı riskler yaratacak. Emisyonlar yalnızca şu anda planlanan oranda azaltılırsa, ortaya çıkan sıcaklık artışı gıda üretimini, su kaynaklarını, insan sağlığını, kıyı yerleşimlerini, ulusal ekonomileri ve doğal dünyanın çoğunun hayatta kalmasını tehdit edecek. Daha hızlı emisyon kesintileri bunu önlemenin tek yolu olacak. Ayrıca raporun ana bulguları arasında iklim değişikliğine uyumun, iklim değişikliğinden kaynaklanan riskleri azaltmanın yanı sıra insanların refahını da iyileştirebileceğinin altı çizildi ancak raporda buna yeterince kaynak sağlanmadığına da değinildi.