Uzun yaşamayı herkes ister. Bunun içine egzersiz yapmak, sigara kullanmamak sağlıklı yaşam tercihleri önerilir. Bilimsel araştırmalar, sağlıklı beslenmenin de yaşam süresini uzatabileceğini gösteriyor…
PLOS Medicine dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmanın sonuçları, orta yaşlı kişilerde sağlıklı beslenmenin yaşam süresini 6-7 uzatabileceğini gösteriyor. Genç yetişkinlerde ise bu süre 10 yıl civarı.
Araştırmacılar beslenme ve yaşam süresi arasındaki ilişkiyi inceleyen birçok çalışmanın verilerini bir araya getirdi. Verilerin analiz edilmesi, meyve, sebze, tam tahıl, baklagil, balık, yumurta, süt ürünleri, kırmızı et ve içecek tüketiminin tahmini yaşam süresi üzerindeki etkisini ortaya çıkardı.
Uzun yaşamak için nasıl beslenmek lazım?
Araştırmacılar daha sonra daha uzun yaşamak için “ideal” bir diyet modeli oluşturdu. Bu, Batılı ülkelerdeki tipik beslenme ile karşılaştırıldı. Beklendiği gibi, ideal diyet modelinde daha fazla baklagil (mercimek, bezelye, fasulye türleri), tam tahıl (yulaf, arpa ve esmer pirinç), kuruyemiş; daha az kırmızı et olduğu görüldü.
Araştırmacılar, 20 yaşından itibaren ideal diyet ile beslenmenin ABD, Çin ve Avrupa’daki kadın ve erkeklerin ömrünü 10 yıldan fazla uzatacağını hesapladı.
60 yaşından sonra Batılı diyet yerine ideal diyet uygulayanların ise ömür 8 yıl uzadı. 80 yaşındaki bireyler için, tahmini ömür süresinin 3,5 yıla kadar uzayabildiği görüldü.
Ancak araştırmacılar, insanların beslenme alışkanlığını tamamen değiştiremeyeceğini ve çok katı kurallara uzun vadede sadık kalamayabileceğini düşünerek, ideal diyet ile Batılı diyetin tam arasında, “Uygulanabilir yaklaşım diyeti” adını verdikleri bir beslenme programı hazırladı. Bu şekilde beslenmenin de 20 yaşındaki kadınların ömrünü 6, erkeklerin ömrünü 7 yıl uzattığı hesaplandı.
Yaşam süresine ilişkin tahminler, en kapsamlı ve yeni beslenme-ölüm ilişkisi meta analizlerine dayanıyor.
Bir diğer deyişle, iyi ve sağlıklı besleniyor olmak çok katı kurallara gerek yok. Temel prensiplere uymak ve tüketimde makul seviyeleri korumak yeterli.
Uygulanabilir diyetteki günlük tüketim miktarları şu şekilde:
- Tam tahıl: 137,5 gram
- Sebze: 325 gram
- Meyve: 300 gram
- Kuruyemiş: 12,5 gram
- Baklagil: 100 gram
- Balık: 125 gram
- Yumurta: 37,5 gram
- Süt ve süt ürünleri: 250 gram
- Beyaz et: 62,5 gram
- Rafine tahıllar: 100 gram
- Kırmızı et: 50 gram
- İşlenmiş et: 25 gram
- Şekerli içecek: 250 gram (1 bardak)
- İlave bitkisel yağlar: 25 gram
Bu sonuçlar, kısa vadeli diyet uygulamaları bir yana, uzun dönemli beslenme değişikliklerinin yaşam beklentisi üzerinde önemli etkileri olduğunu gösterdi. En fazla verimi almak için de bu değişiklikleri genç yaşta uygulamaya başlamak gerekiyor.
Kaynak: www.gidahatti.com