BM İklim Değişikliği Konferansı (COP26) kapsamında yayınlanan taslak anlaşmada, iklim değişikliğiyle mücadelede çok taraflılığın önemine dikkat çekildi, uluslararası işbirliği çağrısı yapıldı.
BM tarafından İskoçya’nın Glasgow kentinde 31 Ekim-12 Kasım 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı’nda (COP26) 100’den fazla dünya lideri ve on binlerce delege, küresel bir tehdit olan iklim değişikliği krizini görüşmek üzere bir araya geldi.
COP26’dan ilk taslak anlaşma
BM İklim Değişikliği Konferansı kapsamında ülkelerin 1.5 derecenin üzerindeki sıcaklık artışlarını önlemek için emisyonları nasıl azaltacağını belirleyen anlaşmanın ilk taslağı yayınlandı. Yedi sayfalık taslak anlaşma, ülkelerin iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmasına yardım etme konusuna ve finansman konusuna odaklanıyor.
Anlaşmada ülkeler küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlama hedefine ulaşmak için 2022 sonuna kadar ulusal eylem planlarındaki 2030 için emisyon azaltma hedeflerini tekrar gözden geçirmeye ve güçlendirmeye çağrıldı. Zengin ülkeleri fakir ülkelere verilen desteği artırmaya teşvik eden taslak anlaşmada, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğine uyum sağlamasına yardımcı olmak için toplu iklim finansmanı tedariklerini acilen artırmaları için gelişmiş ülkelere çağrı yapıldı.