Küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle suyun öneminin daha da artmasıyla su tasarrufu ve suyu tarımda daha verimli kullanma amacıyla Tarım ve Orman ile Hazine Bakanlıklarımız tarafından uzun yıllardır uygulanan sıfır faizli ve uzun vadeli kredi imkanlarıyla çiftçilerimiz basınçlı sulama sistemlerini kullanmaya teşvik edildi. Böylece tarımda verimlilik ve su tasarrufunda önemli gelişmeler memnuniyet yarattı. Ancak basınçlı sulama sistemlerinin kullanımı çiftçilerimizin elektrik enerjisi kullanımını da arttırdı. Eskiden tarımsal sulama elektrik birim fiyatı sanayi, ticarethane ve meskene göre daha uygunken şu anda aradaki fark kapandı, hatta dağıtımın özelleşmesinden sonra tarımsal sulama elektriği daha pahalı hale geldi.
Gıda fiyatlarını kontrol altına almak; tarımsal üretim maliyetlerini düşürmek ve çiftçimizi verimli üretime teşvik edecek doğru ve etkili destekleme politikalarıyla yapılabilir. . Çiftçimizin önemli bir üretim maliyeti olan tarımsal sulama elektrik birim fiyatının içinde sadece dağıtım bedeli en az % 22’dir. Toplam birim fiyatı üzerinden de % 0.7 Enerji Fonu, % 2 TRT Payı, % 5 Belediye Tüketim Vergisi % 18 KDV alınmaktadır. Bu kesintilerin toplamı ise % 25.7 yapar. Çiftçimize tarımsal sulama elektriğinde verilecek en büyük destek; dağıtım bedelinin % 4.3 düşürülmesi ve kesintilerin sıfırlanarak, tarımsal sulama elektrik birim fiyatının toplam % 30 ucuzlatılmasıyla yapılabilir.
Türk tarımında modern basınçlı sulama sistemlerinin kullanımını yaygınlaştırmada büyük emek veren Tarım ve Orman Bakanımız sayın Bekir Pakdemirli’nin, sayın Enerji Bakanımız ve sayın Hazine ve Maliye Bakanımız ile görüşerek çiftçimize yeni üretim sezonunda bu müjdeyi vermesini bekliyoruz.
Mutlu Doğru
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı