Türkiye’de perakende alanında faaliyet gösteren ve sektördeki etki alanıyla adından söz ettiren Metro Türkiye, güvenli gıdaya erişimi kolaylaştırmayı hedef aldığı ‘Tabağında Ne Var?’ projesiyle ön plana çıkıyor. Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, gıda ürünlerinin hikâyesinin şeffaflıkla tüketiciye sunulduğu projenin detaylarını bizlerle paylaşıyor.
‘Türkiye’ye yatırım yapan ilk uluslararası perakendeci’ unvanına sahip perakende şirketi olan ve Türkiye’de HoReCa’nın bir numaralı iş ortağı olma hedefiyle çalışan Metro Türkiye, ilk kez 2014 yılında başlattığı izlenebilirlik uygulaması ‘Tabağında Ne Var?’ hareketiyle gıda güvenliği konusunu bir adım öne taşıyor. Küresel alandaki deneyimini ve bilgisini, sürdürülebilirliği de merkeze aldığı çalışmalarıyla birleştiren Metro Türkiye, gıdanın sürdürülebilirliğini ve güvenliğini sağlayabilmenin en temel yolunun izlenebilirlik uygulamalarından geçtiğine inanıyor. “İzlenebilirlik sistemleri, bir taraftan gıda güvenliği ve gıda kalitesinin korunması bakımından büyük önem taşıyor. Diğer taraftan da tedarik zincirinde paydaşların iş birliğini geliştiriyor; şeffaflık getiriyor. Tüketicilerin izlenebilirlik uygulamalarıyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olduğu ve alışverişlerine dahil etmeye daha da istekli oldukları bir dönemdeyiz. Son zamanlarda sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme trendi nedeniyle organik seçenekler daha fazla gündeme gelmeye başladı. Tüketiciler artık daha sağlıklı besleniyor, organik ürünlere talep artıyor. Son üç ayda organik ürünlere olan talep yüzde 34, bitkisel bazlı vegan ürünlere olan talep ise geçen yıla kıyasla 3 kat oranında arttı. Dolayısıyla, artık tüketiciler satın aldıkları gıdanın üzerinde yer alan etiketteki bilgilerden çok daha fazlasını istiyor” diyen Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng, Metro Türkiye’nin raflarındaki tarımsal ürünlerin ‘tarladan sofraya’ hikâyesini müşterileriyle paylaştıklarını ve 2014’te et ürünleriyle başlattıkları izlenebilirlik uygulamalarına, ‘Tabağında Ne Var?’ hareketi kapsamında bu yıl itibariyle meyve ve sebze ürünlerini de eklediklerini belirtiyor.
Metro Türkiye, ‘Tabağında Ne Var?’ hareketiyle gıdaya dair tüm bilgileri şeffaflıkla sunuyor
Günümüzde güvenli gıdaya erişim her zamankinden çok daha fazla önem kazanıyor. Metro Türkiye’nin gıda güvenliği için yaptığı ‘Tabağında Ne Var?’ hareketinin tüketiciye sunduğu katkıları Sinem Türüng şöyle anlatıyor: “Sıklıkla tükettiğimiz ve sağlığımız için önemli olan sebze ve meyvenin nasıl üretildiğini, hangi analizlerden geçtiğini ve tabağımıza nasıl geldiğini bilmemiz çok önemli. Tüketiciler artık yediği meyve sebzenin pestisit ya da kimyasal içerip içermediğini merak ediyor, güvenli yerlerde denetlenip denetlenmediğini, besin değerlerini, ona sağlayacağı faydayı merak ediyor. Meyve-sebzenin Coğrafi İşaretli bir ürün olup olmadığını, güvenilir organik sertifikasının olup olmadığını görmek istiyor. Ancak bugüne kadar böyle bilgilere etiketten ulaşmak mümkün değildi. Bu bilgiler artık sadece bir QR kod uzaklıkta. ‘Tabağında Ne Var?’ hareketimizle tüketicilere et, balık, bal ve meyve-sebze ürünlerimizin tüm hikâyesini şeffaflıkla sunuyoruz.”
QR kod ile ürünlerin tüm bilgilerine ulaşmak mümkün
Metro Türkiye raflarında satılan tüm meyve ve sebzelerin bilgilerine ulaşmak oldukça kolay. Tüketici akıllı telefonunun kamerasıyla ürünün üzerindeki QR Kodu okutuyor ve telefonda ürünün üretim bilgilerinin yer aldığı bilgileri içeren bir pencere sayesinde ‘Ürün Bilgileri’ ve ‘Ürün Güvenliği & Kalite Bilgileri’ başlıklı iki sekmeden detaylı bilgilere ulaşabiliyor. Türüng, ‘Ürün Bilgileri’ alanında ürün adı, çiftçi adı, hasat yeri, son tüketim tarihi, hatta paketleme tarihi gibi temel bilgiler yer alıyor. ‘Ürün Güvenliği & Kalite Bilgileri” sekmesine tıklandığında ise tüketiciler ürünler ilgili daha detaylı bilgilere ulaşabiliyor. Bu detaylı pencerede ise gıda güvenliği sertifikası, ürün analizi, organik ürün bilgisi, besin değeri, muhafaza koşulları, ambalaj bilgileri, kooperatif ürünü veya coğrafi işaretli ürün olup olmadığı ve hatta çalışma koşullarının yasalara uygunluğunu gösteren sosyal uygunluk durumu gibi birçok kriterdeki bilgilere ulaşılabiliyor. Türkiye’de bu bilgileri 15 ayrı başlık altında tüketicilerine sunan ilk şirket olmanın da gururunu yaşıyoruz. Üstelik bu uygulamamız Metro Türkiye’nin tüm mağazalarında kullanılabiliyor” sözlerini dile getiriyor.