Tarım ürünleri nelerdir? Hangi ürün nerede yetişir? gibi sorular tarım ile uğraşan kişiler başta olmak üzere merak ediliyor. İşte illere göre tarım ürünleri…
Ülke nüfusunun beslenmesini sağlaması, Milli gelire ve istihdama katkı sağlaması, sanayi sektörünün hammadde ihtiyacını karşılaması, sanayiye sermaye aktarması, ihracata doğrudan ve dolaylı katkıda bulunması gibi nedenlerden dolayı, tarım ekonomimizde vazgeçilmez bir sektördür.
Tarım nedir?
Çiftlik, sebzecilik, meyvecilik, tütüncülük faaliyetlerinin hepsi tarım faaliyetleri olarak isimlendirilir. Tarih öncesi zamanlardan beri insanların beslenme gereksinimi karşılaması için tarım ve hayvancılık faaliyetleri önemle sürdürmektedir. Son zamanlarda ise sağlıklı ve doğal beslenme önem kazandığı için organik beslenme, tarım faaliyetleri tekrar önem kazanmıştır. Tarım nedir? Neden yapılır? soruları ise herkes tarafından merak edilir hale geldi.
Türkiye’de yetişen organik tarım ürünleri nelerdir?
- Bitkisel ürünler, yaş sebze ve meyveler, kurutulmuş meyveler, baharatlar, bakliyatlar(nohut, fasulye, mercimek), hububat ürünleri( buğday, arpa, yulaf) tıbbi ve aromatik bitkiler.
- Hayvansal ürünler, et, süt bal, yumurta ve yağlar.
- İşlenmiş ürünler, un ve unlu mamuller, zeytinyağı, dondurulmuş gıdalar.
- İçecek olarak ise, şaraplar, meyve suları, gül suyu, reçeller.
Organik tarımın faydaları nelerdir?
Yerken bile fark edebileceğimiz organik tarım, beraberinde pek çok fayda sağlıyor. Organik tarım ürünleri öncelikle kimyasal ilaçlar ile üretilmediğinden diğer organik olmayan ürünlere göre daha lezzetli ve kaliteli oluyor. Organik tarım tamamen doğal şartlar altında ve ürünün genetiğini değiştirilmeden yapılmaktadır. Peki organik tarımın faydaları nelerdir?
Organik tarımın faydaları;
- Sağlık problemlerini önemli derecede azaltır.
- Geniş alanlardaki toprak erozyonunu azaltarak, tarımın en önemli kaynağı olan toprak ve gübreyi korur.
- Su kaynaklarını ve toprağı koruyarak uygun toprak işleme metotları ile verimliliği arttırır.
- Gübrenin verimi çok fazla olduğundan çiftçilere daha uzun süre kullanma imkanı verir.
- Çevre dostu olarak bilinen organik tarım, doğal yaşamı koruduğu gibi otlanma için gerekli meraları da korur.
- Zararlı böcek ilaçları ya da yapay çimlendirici veya büyütücüler eklenmediği için organik tarımla üretilen gıda ve ürünlerin besin değerleri korunur.
- Organik tarım alanlarında otlanan inekler, enfeksiyonlara karşı daha dayanıklıdır ve daha fazla süt verirler.
- Organik tarım, var olan çeşitliliği ve yok olmakta olan tohumları korur.
Tarım Neden Yapılır?
Tarım, ürün almak için toprağı sürüp ekme ve hayvan yetiştirme işidir. Bahçecilik, çiftçilik, meyvecilik, hayvancılık, sebzecilik, bağcılık, tütüncülük tarımın başlıca kollarını meydana getirir. Özellikle bahçe ve çiftlik faaliyetleri ülkemizde tarımın en sık yapıldığı dallardan biridir. Aynı zamanda Türkiye iklim koşulları nedeni ile tarıma elverişli olduğu için ülkemizde çeşitli tarımcılık faaliyetleri yapılmaktadır. Bir ülke endüstri alanında ne kadar ilerlemiş olursa olsun, tarımla uğraşmak zorundadır. Bir ülkede tarımın ilerlemiş olması, endüstri halini alması ile belli olur. Endüstri faaliyetleri ile tarım faaliyetleri birbiri ile orantılı olarak ilerleme kaydetmektedir. Kalabalık ülkelerde tarım faaliyetleri daha fazla olmak zorundadır, bu durumda tarımın gelişmesine katkı sağlamıştır.
Tarım faaliyetleri dendiği zaman akla sadece sebze, meyve yetiştiriciliği gelen ülkemizde tarımın çok farklı kollarının olduğu ve hayvancılık faaliyetlerinin de tarım hareketlerinin içine girdiği bilinmelidir. Hayvancılık ise Bakara Farm gibi işinin uzmanı kişiler tarafından yapılmalı ve yanlış hayvan yetiştiriciliğinin önüne geçilmelidir.
il il tarım ürünleri neler?
Adıyaman tarım ürünleri neler?
Afyonkarahisar tarım ürünleri neler?
Balıkesir tarım ürünleri neler?
Çanakkale tarım ürünleri neler?
Diyarbakır tarım ürünleri neler?
Erzincan tarım ürünleri neler?
Eskişehir tarım ürünleri neler?
Gaziantep tarım ürünleri neler?
Gümüşhane tarım ürünleri neler?
İstanbul tarım ürünleri neler?
Kahramanmaraş tarım ürünleri neler?
Kastamonu tarım ürünleri neler?
Kırıkkale tarım ürünleri neler?
Kırklareli tarım ürünleri neler?
Kırşehir tarım ürünleri neler?
Nevşehir tarım ürünleri neler?
Osmaniye tarım ürünleri neler?
Şanlıurfa tarım ürünleri neler?
Tekirdağ tarım ürünleri neler?
Zonguldak tarım ürünleri neler?
Tarım faaliyetleri nelerdir?
Tarım, kısaca kişilerin toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla topraktan ürün elde edilmesidir. Tarım ile ilgili yapılan işlere ise tarım faaliyeti denir.
Tarımsal üretim insanların belirli ihtiyaçlarını karşılar. Bu ihtiyaçlar;
- Beslenme
- Ekonomik faaliyetler ( Yani tarım yaparak para kazanma)
- Giyinme
- Sağlık
- Barınma
gibi ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Kaynak: www.gidahatti.com