Ali Ekber YILDIRIM
Çiğ süt referans fiyatı 3.5 yıl aradan sonra yeniden Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenecek. Gıda Komitesi’nin son kez belirlediği litre başına 3 lira 20 kuruşluk referans fiyat 31 Aralık 2021 tarihine kadar geçerli olacak.
Yaklaşık 3.5 yıldır çiğ süt referans fiyatını belirleyen Gıda Komitesi, bu yetkiyi Ulusal Süt Konseyi’ne iade etti. 2018 öncesinde olduğu gibi bundan sonra, çiğ süt referans fiyatı, üretici, sanayici, Tarım ve Orman Bakanlığı ile bilim insanlarının yer aldığı Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenerek kamuoyuna açıklanacak.
Gıda Komitesi’nin son kez belirlediği litre başına 3 lira 20 kuruşluk referans fiyat 31 Aralık 2021 tarihine kadar geçerli olacak.
Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Özder, yaklaşık 3.5 yıl sonra yapılan yanlışın anlaşıldığını belirterek sorularımız üzerine şu bilgileri verdi: “Biliyorsunuz, 31 Ocak 2018’de Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle, çiğ süt referans fiyatı belirlenirken Gıda Komitesi’nin görüşünün alınması şartı getirildi. Çiğ süt fiyatının enflasyonu artırdığı gerekçe gösterilerek fiyatın Gıda Komitesi tarafından belirlenmesi ve Ulusal Süt Konseyi tarafından kamuoyuna açıklanması uygulaması başladı. Biz rakamlarla çiğ sütün enflasyona etkisi olmadığını, bu uygulamanın üreticiye, tüketiciye, hükümete bir yararı olmadığını anlattık. Sonunda kabul edildi. Bundan sonra çiğ süt fiyatı tarafların temsil edildiği Ulusal Süt Konseyi’nde belirlenecek.”
Üretici zarar gördü
Ulusal Süt Konseyi’nin fiyat belirlediği Ocak 2018’e kadar belirlenen fiyatın dünya fiyatının bir tık üzerinde olduğuna dikkat çeken Özder: “Bu yetki bizden alındıktan sonra Türkiye’nin çiğ süt fiyatları hiçbir zaman dünya fiyatlarının üzerine çıkmadı. Raftaki süt fiyatı dünya fiyatlarıyla paralel gitti. yem fiyatı dünya fiyatıyla paralel gitti. Ama üreticinin süt fiyatı geride kaldı ve makas açıldı. Nihayet 3 yılın sonunda anlattıklarımız anlaşıldı. Şimdi bundan vazgeçildi. Çiğ sütün enflasyonu artırmadığı anlaşıldı. Fiyatı bundan sonra, Ulusal Süt Konseyi belirleyecek. Bu sevindirici. Açılan farkı hemen kapatmak mümkün değil. Ama bunu kapatacağız ve üretici maliyetin üstünde bir fiyatla sütünü satacak.” dedi.