Nilüfer Belediyesi’nin, Nilüfer Kent Konseyi ve NİLKOOP ile birlikte düzenlediği “Çiftçiler, Kooperatifler ve Gıda Egemenliği” konulu webinarda, gıda egemenliğinin boyutları, çiftçi mücadeleleri, alternatif gıda ağları, kooperatif deneyimleri ve Nilüfer’de yapılan uygulamalar ele alındı.
17 Nisan Uluslararası Çiftçi Mücadeleleri Günü’nde Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi ve NİLKOOP ile birlikte “Çiftçiler, Kooperatifler ve Gıda Egemenliği” konulu webinar düzenledi.
Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Emre Karagöz’ün moderatörlüğünü yaptığı çevrimiçi seminerde Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) Başkanı Arca Atay, Çiftçi-Sen Genel Başkanı Ali Bülent Erdem, BirGün Gazetesi yazarı ve bağımsız araştırmacı Özge Güneş ile aktivist ve araştırmacı Umut Kocagöz konuşmacı olarak yer aldı.
Webinarın ilk konuşmacısı NİLKOOP Başkanı Arca Atay, Nilüfer Belediyesi’nin gıda ve tarım ile ilgili yaptığı çalışmalara değindi. Herkesin sağlıklı gıdaya ulaşması amacıyla Nilüfer Belediyesi ve NİLKOOP olarak 2021 yılını gıdaya adadıklarını bleirten Arca Atay, bu konuda çok sayıda çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti. Atay, “Çiftçi üretmezse kentlinin aç kalacağından hareketle bir dizi proje planladık. Gıda kaybı ve israfını önlemek, küçük ölçekli üreticilerin büyümelerini desteklemek, küçük üreticinin pazara erişimini garanti altına almak, gelecek nesillere doğru tarım uygulamalarını ve sağlıklı gıda bilinci aşılamak gibi birçok konuda duyarlı çalışmalar yapıyoruz. Kentin bir gıda politikası olması gerekir. Yerel yönetim olarak kent dinamiklerini bir araya getirmek isitiyoruz. Sürdürülebilir ve sağlıklı gıda için çeşitli çalışmalar yapacağız.Tarım arazilerinin verimli kullanılması ve alternatif ürünler yetiştirmek için bilinçlendirmeler yapacağız. Kent halkının sağlıklı beslenmesi için katkı sunacağız. Yerel tohum, gıda egemenliği açısından da çok önemli bir yer tutuyor. Biz de bunun bilincindeyiz ve ona göre hareket ediyoruz’’ dedi.