Kuraklık tehlikesine karşı Konya Ovası’na susuz tarım ürünü ve ata tohumu olan ‘Sorgül’ buğdayı ekildi. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, ‘Sorgül’ buğdayının 40 dönüm araziye deneme amaçlı ekildiğini belirterek, ”Ana vatanı Mardin olan ‘Sorgül’ buğdayımızı toprakla buluşturduk. Deneme yapılıyor. Ayrıca buradaki enstitümüzde de teknik çalışması yapılacak. Çiftçilerimize eğitim çalışmalarımız olacak” dedi.
Türkiye’de tarımsal üretimin yüzde 10’unun karşılandığı Konya Ovası’nda, yılda ortalama 4,5 milyar metreküp su tüketiliyor. Yaklaşık 2,5 milyar metreküpünün yer altı suyu olması nedeniyle ovanın yer altı su seviyesi, 45 metre derinliğe kadar geriledi. Her geçen gün kuraklığın daha da hissedildiği, 2 milyon 200 bin hektar ekim alanına sahip tarım şehrinde, yılda yaklaşık 2,5 milyon ton buğday üretiliyor.
40 DÖNÜME DENEME EKİMİ
Konya Ovası’nda tarımı sürdürmek amacıyla ana vatanı Mezopotamya olan ve Mardin’de yetişen, diğer buğdaylara göre de çok az su isteyen ‘Sorgül’ buğdayının yetiştirilmesi planlanıyor. ‘Sorgül’ buğdayı, bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kentteki Altınova Tarım İşletmesi Müdürlüğü’ne ait 40 dönüm arazisinde toprakla buluşturuldu. Bu sezon deneme ekimi yapılan ‘Sorgül’ buğdayında verimlilik sağlanırsa ovada yaygınlaştırılması üzerinde duruluyor.