Aynur Tekin
Süt ve süt ürünleri yüzde 20 ile 55 arasında değişen oranlarda zamlandı. Beyaz peynirden tereyağına, tereyağından yoğurda kadar uzanan zammın sebeplerinden biri üretimin yetersizliği. Tarım KOOP Başkanı Mehmet Özkurnaz, maliyetlerin artması ancak kazancın aynı kalması sebebiyle üreticilerin hayvanlarını sattığını ya da sayısını azalttığını söylüyor.
Süt ve süt ürünleri yüzde 20 ile 55 arasında değişen oranlarda zamlandı. Beyaz peynirden tereyağına, tereyağından yoğurda kadar uzanan zammın sebeplerinden birinin üretimin yetersizliği olduğu belirtiliyor. Tarım KOOP Başkanı Mehmet Özkurnaz, maliyetlerin artması ancak kazancın aynı kalması sebebiyle üreticilerin hayvanlarını sattığını ya da sayısını azalttığını söylüyor.
Covid-19 salgının beraberinde getirdiği, ekonomik zorluklar tüm dünyada etkili oldu. Çok sayıda kişinin gelir kaybına uğradığı, işsiz kaldığı ya da kısa çalışma ödeneğine mahkûm edildiği Türkiye de ekonomik güçlüklerin arttığı ülkeler arasında. TÜİK verilerine göre yıllık bazda yüzde 20’lerde seyreden gıda enflasyonu, temel gıda maddelerine erişimi zorlaştırıyor. Yüzde 21 olarak açıklanan aralık ayı gıda enflasyonu ise 2021 yılının tüketici açısından kolay bir yıl olmayacağının habercisi.
Hayat pahalılığının her geçen gün daha da arttığı Türkiye’de yeni yıl itibarıyla süt ve ürünleri de zamlandı. Süt ürünleri arasında zam şampiyonu ise fiyatı 42 TL ile 84 TL arasında değişen tereyağı oldu. Son yıllarda bilim insanları tarafından önerilen bir ürün haline gelen tereyağına talep artıyor. Ürünün ortalama market fiyatı 60 TL olsa da sanal marketlerde daha ucuza satıldığı görülüyor. Doğal ürünler satan işletmelerde ise tereyağın kilosu 60-70 TL arasında değişiyor.