Etkinliğin açılışında FAO Kıdemli Politika Uzmanı Sumiter Broca, “sazan yetiştiriciliği, balıkçılık ve su ürünleri sektöründe özellikle kadınlar ve gençlere yönelik olmak üzere istihdamı artırmak için bir fırsat olarak ele alınmalıdır.” diye konuştu.
FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı (FTPP II) bünyesinde geliştirilen “Orta Asya’da Sürdürülebilir Balıkçılık ve Su Ürünleri Yönetimi için Kapasite Geliştirme (FISHCap)” projesi kapsamında sazan yetiştiriciliği ile ilgili iki günlük bir çalıştay düzenlendi. Hacim olarak, diğer tatlı su balıklarıyla birlikte sazan üretiminin küresel su ürünleri üretiminin dörtte birine karşılık geldiği ve 2018 verilerine göre ekonomik olarak 62 milyar ABD Doları değerinde olduğu dikkate alındığında, çalıştay Orta Asya ve Avrupa’da sazan üretimini genişletmeye dönük fırsatları keşfetmek için yararlı bir platform sağladı.
Çalıştaya sekiz ülkeden akademisyenler, araştırmacılar, bakanlık personelleri, balık çiftçileri, balık çiftçileri derneklerinin temsilcileri ve yatırımcılar dahil olmak üzere 100’den fazla kişi katıldı. Çalıştay FAOSEC Ofisi tarafından, Çin Balıkçılık Bilimleri Akademisi Tatlı Su Balıkçılığı Araştırma Merkezi; Orta ve Doğu Avrupa’daki Su Ürünleri Merkezleri Ağı (NACEE); Romanya Balık Çiftçileri Derneği, Macaristan Szarvas’da bulunan Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (HAKI); Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde düzenlendi.
Etkinlik, FAO Kıdemli Politika Uzmanı Sumiter Broca’nın açılış konuşmasıyla başladı. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, Özbekistan ve Moğolistan’dan katılımcılara seslenen Broca, sazanın sadece önemli bir besin kaynağı olmakla kalmayıp aynı zamanda yüksek üreme kapasitesine sahip olduğunu ve piyasada uygun fiyatlarda bulunabildiğini belirtti. Broca, balıkçılık ve su ürünleri sektöründe, sazan yetiştiriciliğinin özellikle kadınlar ve gençlerin istihdamın artırılması için bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.