Bulgular
Zeytin yaprağının koronavirüse karşı etkili olduğunu kanıtlayan bilimsel bir araştırma bulunmuyor.
İddiada belirtilen kanıtlar, bilimsel verilere değil bireysel gözlemlere dayanıyor.
Çok fazla zeytin yaprağı tüketimi, kronik rahatsızlığı olan kişiler için riskli olabilir.
25 Kasım 2020’de Yeni Şafak gazetesinin manşetinde yer alan bir haberde, zeytin yaprağının Covid-19’un bulaşını engellediği ve tedavi sürecinde iyileşmeyi kolaylaştırdığı iddia ediliyordu.
25 Kasım 2020 itibariyle Covid-19 tedavisinde etkinliği kanıtlanmış bir ilaç ya da aşı bulunmuyor. Ancak iddia, zeytin yaprağı ve yeşil zeytinde bol miktarda bulunan olyuropein (oleuropein) maddesinin koronavirüsün bulaşını önlediği ve tedavi ettiği fikrine dayanıyor. Oleuropein, doğal bir antioksidan bileşen ve zeytin yaprağında da bolca bulunuyor.
İddia bilimsel verilere değil anekdotal gözleme dayalı
Yeni Şafak’ta yayınlanan haberde, iddialara kaynak olarak hiçbir bilimsel çalışma gösterilmemiş. Haberin devamında “araştırmalar” olarak bahsedilen ise anekdotal gözlemler. İki özel şirket ve İstanbul’daki üç hastanede düzenli olarak zeytin yaprağı çayı içildiği ve zeytin yaprağı tüketilen fabrikalarda Covid-19’un bittiği söyleniyor.
“Fabrikada çalışan 460 kişiye günde üç defa zeytin yaprağı çayı ikram edildi. Sonuç yine şaşırtıcı oldu, vakalar sıfırlandı. Sadece bir kişi Kovid-19’a yakalandı, o personelin de zeytin yaprağı çayı içmediği belirlendi”
Burada bilimsel metot açısından birden fazla sorun var: