Doğal ve tarihi güzellikleriyle ünlü turizm kenti Muğla’da, orman alanlarına kurulan ve hiçbir zaman da dokunulamayan otellerin ardından “talana” kapı açabilmek için yeni bir yol daha buldular. Kentte son aylarda turizm bölgelerine yakın yerlere yapılan jeotermal arama ruhsatı başvuruları dikkat çekiyor. Asıl amaç ise başka.
CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Fethiye’den Marmaris’e, Datça’dan Bodrum’a kadar turizm bölgelerine yakın yerlerin hedef alındığına dikkat çekerek “Önce ‘Çiftçiye destek olacağız, sera kuracağız’ deniliyor. Asıl amaç maskeleniyor. Girişimlerin hedefi, jeotermal kaynak bulunan arazilere termal otel yapmak” dedi.
CHP’li Mürsel Alban, geçen aylarda pandemi koşullarında millet canıyla uğraşırken Fethiye Kayaköy – Ölüdeniz arasında jeotermal kuyu arama ruhsatı almak için girişimde bulunulduğunu anımsattı.
Bu yetmezmiş gibi şimdi de yine turizm bölgesi olan Marmaris-Hisarönü ve Fethiye – Yanıklar için girişimlerde bulunulduğuna dikkat çeken Alban, “Muğla ve civarı yandaş işadamlarının iştahını kabartıyor. Fakat biz bu ‘maskeli yağmaya’ geçit vermeyeceğiz” dedi.
Alban, asıl amacın “termal otel” olduğuna işaret ederek doğal güzellikleriyle ünlü Muğla’nın “yeraltı ve yerüstü zenginliklerini ele geçirmek, halkın olan sahillerden başlayarak doğasını talan ve yağma etmek” için sürekli ve sistematik şekilde girişimlerde bulunulduğunu söyledi.
Alban, Muğla’nın çeşitli bölgelerine, “jeotermal enerji elde etme” adı altında sürekli arama – sondaj izni için başvuru yapıldığını vurguladı.
TURİZM ETKİLENECEK
Bu tür girişimi yapanların amacının enerji kaynağı bulmak değil, bir biçimde Muğla’nın değerli topraklarına sahip olmak ve alınan ruhsatları daha sonra başka amaçlar için kullanmak olduğunu kaydeden Alban, şöyle devam etti:
“Değişik yerlerde keşfedilmeyi bekleyen birçok jeotermal kaynak olmasına rağmen, özellikle Muğla’da turizm alanlarına yakın yerlerde bu tür arama – sondaj çalışmaları yapılmak istenmesi manidardır. Daha önce Muğla’nın birçok yerinde bu tür jeotermal enerji kaynağı arama çalışmaları için başvuruda bulunulmuş, son olarak Fethiye Kayaköy – Ölüdeniz arası ve Yanıklar Mahallesi’nde bulunan alanların ardından yine Marmaris – Hisarönü’nde jeotermal enerji kaynağı arama çalışması talebi gelmiştir. Bu alanlarda, günübirlik tesisler dışında yapılaşma yasağı olmasına rağmen sondaj çalışmaları sırasında bu yerlere şantiyeler kurulacak, arama ruhsatı ile dönümlerce alanın doğal örtüsü sıyrılacak ve çamur havuzu yapılacaktır. Sadece sondaj sırasında bile hidrojen sülfür gazından kaynaklanan koku bölgeye yayılacak ve turizmi olumsuz etkileyecektir.”
SOYLU’YA SORDU
CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde de 2015- 2020 yılları arasında Muğla’da kaç arama ruhsatı başvurusu yapıldığı, kaçına izin verildiği, ÇED süreçleri, işletme ruhsatı alan firmaların adları hakkında bilgi istedi.
Kaynak: www.cumhuriyet.com.tr