Tarım ihracatımızın gözbebeği, dinamosu turunçgil üretimimizin başına bela olan namıdeğer Akdeniz Meyve Sineği bir dönem tarım bakanımız Sami Güçlü’nün görevden alınmasına sebep olmuştu.
Her kriz çıkışında Cumhurbaşkanının ilgililere ”Ben her seferinde Putin’i aramak zorunda mıyım bir sinek ile baş edemediniz diye ilgililere sitem ettiği meşhur sinek.
Bir hafta içinde bu yaptığımız 3. özel Akdeniz Meyve Sineği haberi. Bizi uyaran Çukurova’nın Türk tarımının yılmaz gözcüsü Mehmet Mühür abimiz.
Mütiş bir arşiv, unutmayan bir bellek ve azme sabra sahip Mehmet Mühür abimiz bu konuda her cephede mücadele ediyor .
Kamu, üniversite, ihracatçı birlikleri, üretici örgütleri, üreticileri, biz tarımsal yayımcıları sürekli bilgilendirip uyarıyor.
Ekte yolladığı belgelerden Akdeniz Meyve sineği mücadelesinde en etkili yöntemlerden kısırlaştırma yönteminin 1992′ li yıllarda Hikmet Özbek hocamızın yaptığı çalışmaya altaki başlığa tıklayarak ulaşabilirsiniz.
BÖCEKLERİN YÖNETİMİNDE CİNSEL KISIRLAŞTIRMA YÖNTEMİNİN KULLANILMASI
Mehmet Mühür ‘ün derlediği sıraladığı bilgiler var. Bu mücadelede kamu, yerel yönetimler, üretici örgütleri, ihracatçılar kordineli çalışmak zorunda.
Zor bir sene mayıs ayı sıcakları turunçgil üretimini döktü kalan meyveyı sineğe kaptırmayalım diye tüm paydaşlar harekete geçmeli…
Hepimize kolay gelsin zor bir sene
Kemal Erdoğan gidatarim.com
AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ KISIR BÖCEK SALIM UYGULAMALARI ÜLKEMİZ İÇİN NEDEN GEREKLİ?
AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ zarar potansiyeli çok yüksek bir zararlı olup özellikle narenciye, taş çekirdekli ve yumuşak çekirdekli meyveler başta olmak üzere 250 çeşit meyve ve sebze türünde zararlıdır. Toleransı sıfır olduğu için ihracatta çok büyük bir problem olarak sürekli karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle dünyada 1950’lerden bu yana bilinen kısır böcek salım tekniği (sterile insect technique (SIT) ile Akdeniz meyve sineği mücadelesi bir çok ülkede başarı ile uygulanmaktadır. Bu ülkeler Akdeniz bölgesinde İspanya, Portekiz, Fas, İsrail, Fransa; Amerika kıtasında Şili, Arjantin, Guatemala, Meksika ve ABD (ülkesini korumak amacıyla programlara tam destek ile katılmaktadır) dır. Bunların dışında Güney Afrika’da ve Avusturalya’da da uygulanmaktadır.
Türkiye’de de uzun yıllardır zararı bilinen Akdeniz Meyve sineği 2018 yılı itibarıyla artık epidemi yapmış vaziyettedir. Elimizdeki bütün mücadele yöntemleriyle; kültürel önlemler (bahçe ve çevre temizliği), biyoteknik mücadele (tuzaklar ile kitlesel yakalama) ve kısmi dal ilaçlaması (kimyasal mücadele) ile yapacağımız tüm çalışmaların bu mücadeleye yetmeyeceği kanaatındeyiz. O nedenle dünyada birçok ülkede, özellikle Orta Amerika ülkeleri ile İsrail ve İspanya’da başarıyla kullanılan, kısır böcek salma tekniğinin (SIT) ülkemizde de kullanılması zorunluluğunu ortaya koymaktadır. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (The International Atomic Energy Agency, (IAEA) önderliğinde ivedilikle ülkemizde de uygulanmaya başlaması gerekmektedir. Söz konusu kuruluş bir çok kez Türkiye’den proje istemiş ancak hazırlanan projeler engelleri aşamadığı için gerçekleştirilememiştir. Buna ragmen hala Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Türkiye’den proje sunulması halinde %95’e yakın maddi, manevi destek vereceğini beyan etmektedir. Daha fazla gecikmeden bu konuda girişimde bulunulması ve Akdeniz Meyve sineğine karşı kısır böcek üretimi ve salımı için proje hazırlanarak sunulması gerekmektedir.
(Mehmet Mühür)
Kısırlaştırma yöntemi hakkında detay bilgi için altaki başlığa tıklayın
BÖCEKLERİN YÖNETİMİNDE CİNSEL KISIRLAŞTIRMA YÖNTEMİNİN KULLANILMASI