Türkiye’nin farklı bölgelerinde uzun yıllar süren ıslah çalışmaları sonucunda geliştirilen ve ilk defa dekar başına verimde bir tonun üzerine çıkan model çeşit “Hüseyinbey” tohumu, çiftçiler için önemli bir alternatif olacak. BİSAB Başkanı Vehbi Eser, “Buğdayda bir dekarda bir ton ürün olmak kolay bir hedef değildi, yerli çeşitlerle özellikle. ‘Yerli çeşit geliştirerek bunu aşmak zor’ diye düşünce vardı ama biz böyle olmadığına inanıyorduk. Türkiye’de ilk defa Hüseyinbey bir ton sınırını aşan yerli ve milli çeşidimiz oldu” dedi.
Merkezi İstanbul’da bulunan bir firma tarafından anaç tohumları Trakya Bölgesi’nde üretilen ve Türkiye’nin 7 farklı bölgesinde geliştirilen “Hüseyinbey” tohumu, ülke şartlarına uygun oluşu, yüksek verim kapasitesi ve yerli olma özelliği ile dikkati çekiyor.
Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) Başkanı ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkan Yardımcısı Vehbi Eser, AA muhabirine, yerli tohumun insan sağlığı, iklim koşullarına uygunluk ve yüksek verimin sağlanması açısından son derece önemli olduğunu söyledi.
Uzun süren ıslah çalışmaları sonucunda geliştirdikleri “Hüseyinbey” tohumunun çok özel bir çeşit olduğunu vurgulayan Eser, “Türkiye’de ekilen buğdayın ortalama verimi 300 kilogram civarında. En yüksek verimler 700-800 kilogram. Bir ton sınırı kolay kolay aşılmaz. Buğdayda bir dekarda bir ton ürün olmak kolay bir hedef değildi, yerli çeşitlerle özellikle. ‘Yerli çeşit geliştirerek bunu aşmak zor’ diye düşünce vardı ama biz böyle olmadığına inanıyorduk. Türkiye’de ilk defa Hüseyinbey bir ton sınırını aşan yerli ve milli çeşidimiz oldu.” dedi.