Muğla ve turistik ilçelerinde hayata geçirilen proje kapsamında dikimi yapılan salep orkideleri, önemli bir gelir kapısı oldu. Yetiştiriciler, kilosu 350 liradan tohumluk olarak tüm Türkiye’ye gönderdiği bitkide talebi karşılamakta güçlük çekiyor.
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülen “Itri-Tıbbı, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Yaygınlaştırılıp Geliştirilmesi” projesi kapsamında Muğla’da Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü iş birliğinde salep üretim çalışması yürütülüyor. Bu kapsamda kentin farklı rakımlardaki turistik ilçelerinde ekimi yapılan salep orkidesinin üreticisine gelir getirilmesi ve türün korunması hedefleniyor.
TÜRKİYE’DE DOĞADAN KOPARILMASI YASAK
Tarım ve Orman İl Müdür Barış Saylak, salep bitkisinin 183 ülkede koruma altına alındığını, Türkiye’de ise 1996’dan bu yana doğadan toplanmasının yasak olduğunu söyledi. Muğla’da 5 ilçede 10 dekar alanda üretime devam ettikleri salebin önemli ve katma değerli bir bitki olduğunu vurgulayan Saylak, bitkinin doğada koparılması ve toplanmasının son derece ağır cezaları olduğunu dile getirdi. Sürdürülebilirlik için artık salebin tarımının yapıldığını aktaran Saylak, bir dekara yaklaşık 300 kilogram ürün alındığını ifade etti.