Gıda ve Beslenme Bienali’nde gıdalarda taklit ve tağşişi anlatan Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Tekin, dünya genelinde taklit ve tağşişin gıda endüstrisine zararının 20 milyar dolar olduğunu söyledi. Tekin, “Gıdayı dış etkenlerden koruyan ambalaj, güvenli gıdanın aracıdır. Ambalajlı gıda, otoriteden izinli gıdadır. Tüketici ambalajsız gıdaya prim vermemeli” dedi.
Bienalin “Taklit Nedir? Tağşiş Nedir? Denetimler ve Yaptırımlar” oturumunda Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Aziz Tekin, Gıdalarda Taklit ve Tağşiş’i anlattı.
Gıda güvenliğinde sorumlu otoritenin Tarım ve Orman Bakanlığı olduğunu, ancak konunun birçok paydaşı olduğunu bildiren Tekin, taklit ve tağşişle tüketicinin aldatıldığını, sektöre güvenin azaldığını, haksız kazanç sağlandığını söyledi.
Bilinçli/kasıtlı Tağşişin temel amacının ekonomik kazanç olduğunu vurgulayan Tekin, bunlarda fiziksel, kimyasal ve biyolojik risk bulunmayabileceğini, sağlık riski taşımayabileceğini ancak bunun, o ürünün güvenli gıda olduğu anlamına gelmediğini kaydetti.
“Tüketici, ambalajsız gıdaya prim vermemeli”
Taklit ve tağşişin gıda endüstrisine zararının yaklaşık 20 milyar dolar olduğunu belirten Aziz Tekin, AB ve ABD’de bitkisel yağların tağşiş ürünlerde başı çektiğini, ülkemizde ise et ve et ürünleri olduğunu bildirdi. En fazla tağşiş yapılan gıdanın zeytinyağı olduğunu vurgulayan Tekin, taklit ve tağşişe karşı, etiket okuryazarlığının artırılması, marka değeri olan ürünlerin tercih edilmesi, şüphe halinde ALO 174 hattının aranması ve mutlaka ambalajlı gıda tüketilmesi gerektiğini söyledi. Tekin, “Ambalaj, güvenli gıdanın aracıdır. Ambalajlı gıda, otoriteden izinli gıdadır. Gıdayı dış etkenlerden korur, etiket gıdanın hikayesini anlatır, izlenebilirlik sağlanır. Tüketici, ambalajsız gıdaya prim vermemeli” diye konuştu.
Haberin devamı için linke tıklayınız