Milli ve Yerli tohum çalıştayında elektrik fiyatları uyarısı: Çiftçi tarlasını sulamakta güçlük çekiyor!
Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, tohum yetiştiricisi çiftçinin artan elektrik fiyatlardan dolayı tarlasını sulamakta güçlük çeker hale geldiğini belirterek, gübre ve mazotta da çiftinin elinin rahatlatılabilmesi için artan girdilere göre desteklerin güncel fiyatlar üzerinden hesaplanarak zamanında ödenmesi gerektiğini kaydetti.
Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği tarafından düzenlenen Milli ve Yerli Tohumculukta Sürdürülebilir Stratejiler Çalıştayı Antalya’da başladı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Trabzon’da çıkan örtü yangınlarından dolayı programa katılamazken, çalıştaya Bakan Yardımcısı Hadi Tunç katıldı.
TARIM ORMAN ŞURA KARARLARININ İLK ADIMI EĞİTİMDE ATILDI
Çalıştayda, çiftçilerin eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi konusunda Tarım Orman Şurası’nda alınan kararlar çevresinde ilk adım atıldı. Buna göre ‘Uygulamalı Çiftçi Eğitim Merkezleri ve Eğitim Projesi’ protokolü taraflar arasında imzalanırken, eğitim projesi kapsamında 5 yıl içinde 45 bin tohum yetiştiricisi çiftçi eğitimden geçirilecek.
UYGULAMMALI ÇİFTÇİ EĞİTİMİ İLE ÇİFTİNİN REKABET ŞARTLARININ ARTIRILMASI AMAÇLANIYOR
Uygulamalı çiftçi eğitim projesi ile tohum yetiştiricilerinin diğer ülkelerdeki çiftçiler ile daha iyi rekabet edebilmesi işletme yönetimini bilen, ürün planlamasını yapan işinde profesyonel çiftçiler olması amaçlanıyor.
Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
“Tarım ülkemizin Gıda teminatı açısından stratejik bir öneme sahiptir. Aynı zamanda Tarım ve Tohumculuk bir ülkenin bağımsızlığının da temelini oluşturur. Bu gün gelişmiş ülkelere baktığımızda Tarımda Ar-Ge çalışmalarına önemli kaynaklar ayırdıklarını, her geçen gün yeni teknolojiler geliştirerek gıda ve tarım sektöründe giderek güçlendiklerini görüyoruz. Gıda teminatının ve insanlığın geleceğinin garanti altına alınmasında en büyük rol de tarım sektörüne, özellikle de tohum sektörüne düşüyor. Çünkü gelecekte ülkelerin bağımlı hale getirilmesi tohum üzerinden yapılacaktır.