Sertaç Eş
Bölge, “her sabah her sokağından bir işçi servisinin çıktığı” dönemlerini arıyor.
Hızlı bir Çukurova turunda çok sayıda yerel yöneticiyle görüşüp bölgenin sorunlarını dinledik. Öne çıkan iki temel sorun var. Biri Türkiye’nin de sorunu aslında: İşsizlik. Diğeri de Suriyeli göçmenler. Hatay, Adana ve Mersin’de genç nüfus fazla, işsiz genç nüfus daha fazla… Yerel yöneticiler, iş arayışında olanlarla sürekli yüz yüze…
Suriyeli göçmenler yüksek seyreden işsizliği körüklüyor. İl ve ilçeler hem göç alıyor hem de göç veriyor. Nüfus sürekli değişiyor. Kayıt dışı düşük ücretle çalışan Suriyeli göçmenler nedeniyle iş gücü ucuzlamış ve yeni işsizler oluşmuş. Sanayicilikten emekli olmaya hazırlanan bir işadamı, “Her gün nitelikli işgücü göçüyor. Nitelikli işgücü bulmakta zorlanıyoruz. Ancak niteliksiz işi gücü de her geçen gün artıyor” tespitini yaptı.
Bölgeye ilişkin bir değerlendirme de şöyle:
“Adana’nın, Mersin’in, Tarsus’un her sokağından sabahları bir işçi servisi çıkardı. Son dönemde 50’ye yakın fabrika bölgeden çekildi, ya da kapandı. Şimdi işsizler kahvehaneleri dolduruyor. Türkiye ortalamasının çok üzerinde işsizimiz var.”
Sabancı grubu Çukurova’daki üretim tesislerinin çoğunu satmış. Son olarak Temsa İsviçreli bir gruba satılmış.
Herkes, şu anda durmuş olan Çukurova Havalimanı Projesi’nden iyi haber bekliyor. Çukurova’nın lojistik merkezi olması yönündeki beklentilerin merkezi de bu yatırım. Havaalanından bir beklenti de bölgenin yurt dışıyla bağlantısını sağlaması. Turizm potansiyeli yüksek olan Mersin ve Hatay bölgesinin, havalimanının tamamlanmasıyla hareketleneceği, üretimi ve ihracatını yükselteceği düşünülüyor. Bölgeden çıkan bakanların Tarsus-Mersin Kıyı Bandı Projesi, yalnızca vaat olarak kalmış.
HATAY’DA PLANLAR TIKANMIŞ
Bu kapsamda Hatay’a ayrı bir yer ayırmak gerek. Suriye’deki iç savaşın en çok etkilediği illerden. Kentte 500 bin Suriyeli bulunuyor. Yadsınamayacak sayıda Suriyeliye de vatandaşlık verilmiş. Nüfus artışı işsizlikten, barınmaya kadar her konuyu etkilemiş. Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin gelecek planlamaları da bu kapsamda tıkanmış. Bir yetkili, “2020 yılına kadar kentin ihtiyacını karşılayacak şekilde planlanan çöp toplama alanı şu an kapasiteyi aştı. Alanda gereğinden fazla çöp biriktirdiğimiz için Çevre Bakanlığı sürekli bize ceza kesiyor” diye yakınıyor. Belediyelere ek ödenek verilmiyor. Ancak zaman zaman Afrin bölgesindeki bazı hizmetleri Hatay’daki belediyeler karşılıyor, kaynak paylaşılıyor.
İYİMSERLER DE VAR
Bölgedeki işletmelerin işçi azalttığı dönemde Koluman Holding yatırımlara yönelmiş. İhracatını kendi çapında ciddi oranda artırmış. Tarsus’ta bölgenin tescilli tek Ar-ge merkezini kurmuş. Kuruluşun internet sitesinden edindiğimiz bilgiler, sanayicilerin dediğini doğruluyor. Holding, 20 milyon Avro’luk ihracat yapmış. Hedefi önümüzdeki yıl yüzde yüz artırmak. Askeri lojistik aracı “Derman”ı üretmiş ve ihracatı hedeflediği söyleniyor.
Kurum, bölge duyduğumuz tek istisna. Herkes iç piyasanın kıpırdamasını bekliyor…
Kaynak: www.cumhuriyet.com.tr