Yaklaşık 168 milyon dolar olan borçlarını 18 milyon dolara kadar düşürdüklerini ifade eden Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, “Bu borcumuzun da 4.5 yıl vadesi var. Ayda 360 bin dolar ödeme yapıyoruz. Ciromuz da 100 milyon dolara ulaştı. Hedefimiz her yıl dolar bazında yüzde 25 büyümek, 5 yılın sonunda cirosu 300 milyon dolar olan bir şirket olmak” dedi.
1990’ların sonlarında Türkiye’de balık konserve üreticileri Avrupa Birliği’nden (AB) gelen bir haberle şok yaşadı. Habere göre sıfır gümrükle ihraç edilen balık konserveleri artık sıfır gümrükle ihraç edilemeyecek, yüzde 24’e yakın gümrük vergisi ödenecekti. Bu balık konservesi üreticilerinin Avrupa’daki pazar payını kaybetmesi anlamı taşıyordu. Alınan bu karardan en çok etkilenen şirketlerin başında Dardanel geliyordu. O yıllarda bu olayla başlayan sıkıntılar sonucunda Dardanel firması bir çıkmaza girdi. Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen’in deyimiyle 40 milyon dolarlık borç önce 66 milyon dolara, sonra 130 milyon dolara, en son ise 168 milyon dolara kadar çıktı. Şirketi satmak dahil her yolu akıllarından geçirdiklerini ifade eden Önen, “Şirketleri satmadık. Ek borç yapmadan, şirkete nakit yaratarak borçlarımızı ödemeye başladık. Borçları artık bitirmek üzereyiz. Şu anda 168 milyon dolar toplam borçtan 18 milyon dolar kaldı. 4 bankaya borcumuz var. Borçlarımız 4.5 yıl vadeli. Her ay bankalara 360 bin dolar ödeme yapıyoruz” dedi. Birçok firmanın borçlarla uğraştıkları dönemde şirketlerini satın almak istediğini söyleyen Önen, “Çok görüşmeler yaptık. Ancak şirketimizi satmadık. Çok uğraştık ve borçlarımızı ödemeye başardık” diye konuştu.
GÜMRÜK VERGİSİ ETKİSİ
Niyazi Önen yaşananları şu şekilde anlatıyor: “Dardanel’in sıkıntıya girmesinin en önemli sebebi Avrupa Birliği’nin 1998-99 yıllarında aldığı sıfır gümrükle yapılan ihracatı durdurması kararı. Bu karar alındığında Türkiye’nin toplam ihracatı 3 milyar dolar civarındaydı. Bizim ihracatımız ise 100 milyon dolar seviyesindeydi.