“Denizden babam çıksa” yerim diyenlere kötü haber. Deniz canlılarını yiyenler sağlık etkileri bilinmeyen yılda 11 bin plastik parça yutuyor.
Belçika’daki Ghent Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, okyanus kirliliği nedeniyle deniz yaşamının tehdit edildiğini ve küçük toksik mikroplastları da emdiğini belirtiyorlar. Bu, çok fazla deniz ürünü yerseniz mikroplastiklerin sonunda midenize ulaşması anlamına geliyor.
Henüz bilim insanlarının elinde bunun insan sağlığı üzerinde ve gelecek kuşaklarda nasıl bir etki yaratacağına dair ipucu yok. Araştırmaya öncülük eden Dr. Colin Janssen Sky News’e verdiği demeçte, “Şimdilik, sadece vücudumuza girdiklerini ve bir süre orada kalabileceğini tespit ettik. Plastiklerin ne gibi sonuç doğuracağını bilmeye ihtiyacımız var.” diyor.
Araştırma, bu mikroplastiklerin %99’ının insanların üzerinden geçip gittiğini ancak kalanların dokular tarafından emildiğini ortaya koyuyor. Dr. Janssen “Kimyasallar, bu plastiklerden süzülerek toksisiteye neden oluyor mu?” sorusuna “Bimiyoruz ve aslında bilmemiz gerekiyor” diyor.
Makalenin yazarları, okyanus kirliliği arttıkça durumun daha da kötüleşeceği üzerinde duruyor.İngiltere Prensi Charles ise Sky News’e verdiği demeçte ” Gördüğüm en çok rahatsız edici olan çevresel eğilimlerden biri de plastik atıkların okyanuslarda aşamalı olarak birleşiyor olması” diyor ve şimdiye kadar üretilen tüm plastiklerin hala gezegende olduğunu düşünmenin bir “ayılma” yarattığını belirtiyor.
Dünyadaki okyanuslar, 5 trilyondan fazla mikroplastikle kirleniyor ve her dakika bir çöp arabası kadar plastik denize dökülüyor. Bu verinin devam edeceği varsayılırsa, 2050’ye kadar dakika da dört kamyona ulaşacak ve yüzyılın sonuna kadar deniz ürünü sevenler yılda 780 bin adet plastik parçası tüketiyor olacak.
www.sozcu.com.tr