Gıda ve Tarım Örgütü- FAO’nun 2020 Dünyada Gıda Güvencesi ve Beslenme Durum Raporuna göre, dünyada yaklaşık 690 milyon insanın aç olduğu ve bu sayının her yıl 10 milyon kişi artacağı tahmin edildiğini söyleyen Öğr. Üyesi Füsun Zehra Özkan, “Raporda 2019 yılı itibarıyla 2 milyar insanın güvenli, besleyici ve yeterli gıdaya düzenli olarak erişemediği belirtilirken açlıktan etkilenen insan sayısının 2030 yılına kadar 840 milyonu aşacağı tahmin ediliyor” dedi.
Dünyadan ve Türkiye’den İyi Tarım Uygulamaları hakkında bilgi veren Altınbaş Üniversitesi Gastronomi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Füsun Zehra Özkan, “Küresel gıda güvenliğini sağlayabilmek için FAO verilerine göre 2050 yılına kadar tahminen yüzde 60 daha fazla gıda üretilmesi ve bu üretimin de doğal kaynakların korunarak yapılmasının gerekiyor. Suyun tarımsal üretimin en temel girdisi ve üretimden tüketime tarım-gıda zincirinin tüm aşamalarında büyük öneme sahip. FAO rakamlarına göre 2025 yılına kadar, 1.800 milyon insanın mutlak su kıtlığı olan ülke veya bölgelerde yaşaması bekleniyor. Su kıtlığının temelde üç boyutu olduğu görülüyor: Bunlardan ilki basit fiziksel su kıtlığıdır ve talebe göre yeterli kalitede tatlı suyun olmaması sözkonusudur. İkincisi, sorumlu kuruluşların kullanıcılara güvenilir su teminindeki başarısızlığı sebebiyle oluşan suya erişimdeki kıtlık, üçüncüsü ise su kaynaklarının mevcut olmasına rağmen mali kısıtlar nedeniyle altyapı ve kapasite eksikliğinden kaynaklanan kıtlık olarak özetlenmektedir. Yaşanan küresel su kıtlığı tehlikesi, su kullanımının çok önemli olduğu ve suya doğrudan bağımlı olan tarımsal üretimde alternatif yöntemlerin geliştirilmesini zorunlu kılmış durumda” diye konuştu.
“26 KONTROL VE SERTİFİKASYON KURULUŞU, İYİ TARIMI BELGELENDİRİYOR”
Bu zorunluluk karşısında günümüzde tarımda suyun verimli kullanımını sağlayacak pek çok yöntem ve yeni teknolojinin uygulandığını belirten Özkan, küresel su kıtlığına karşı Topraksız Tarım, Susuz Tarım, Dikey Tarım vb. topraksız ve güneş görmeyen kapalı alanlarda çok az su kullanılarak yapılan tarımla Türkiye’de susuz ve çok az su ile yetişebilen çeşitlerin üretilmesi için üniversiteler ve araştırma kuruluşları tarafından çalışmaların yürütüldüğünü hatırlattı. Sürdürülebilir tarım sistemlerinden biri olan İyi Tarım Uygulamalarının insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen tarımsal üretimin yapılmasına odaklandı. Ülkemizde İyi Tarım Uygulamaları belgelendirmesine ilişkin ilk mevzuat 08.09.2004 tarihli İyi Tarım Uygulamalarına İlişkin Yönetmelik’tir.