Yapılan araştırmalar arıların azalmasıyla birlikte sağlıkla ilişkilendirilen bazı gıdalara erişimin azaldığını, bunun da kronik hastalıklara bağlı ölümleri artırdığını gösteriyor.
Araştırmacılara göre yeterli tozlaşmanın olmaması nedeniyle meyve, sebze ve kabuklu yemiş üretiminde yıllık %3-5 arası bir kayıp yaşanıyor. Bu da sağlıklı beslenememeye bağlı fazladan 427 bin ölüme neden oluyor.
Arı ve diğer böcekler gibi yabani tozlaştırıcıların nüfusunun azalmasının insan sağlığı üzerine etkilerine dair somut kanıtlar elde edildi. Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu tarafından yürütülen çalışma Environmental Health Perspectives dergisinde yayınlandı.
Böcek nüfusu her yıl %1-2 oranında düşüyor
ABD’deki Harvard Üniversitesi bünyesindeki araştırmacılar insanların doğa üzerinde yarattığı baskının böcek nüfusunda yıllık %1-2 dolayında azalmaya neden olduğunu, bunun gelecekte böceklerin yok olması aşamasına varabileceğini söylüyor.
Böcekler birçok bitkinin tozlaşarak çoğalmasında, meyve ve tohum vermesinde kilit rol oynuyor. Bunların azalması son yıllarda meyve, sebze ve kabuklu yemiş üretiminde de düşüşlere neden oluyor. Yaşanan kayıp özellikle düşük gelirli ülkelerde potansiyel tarımsal üretim gelirinin %30’una kadar varabiliyor.
Meyve, sebze ve kabuklu yemiş üretiminde düşüş
Üretim kayıplarının düşük ülkelerde daha belirgin olmasına rağmen, azalan sağlıklı ürünlerin tüketimindeki düşüşe bağlı olarak kronik hastalıklarda görülen artışın orta ve yüksek gelirli ülkelerde daha fazla olduğu da ortaya koyulan sonuçlar arasında.
Araştırmacılar arasında yer alan Uluslararası Gıda Politikaları Araştırmaları Enstitüsü’nden Timothy Sulser bu sonucun şaşırtıcı olarak görülebileceğini, ancak aslında küresel anlamda insanlar ve gıda sistemlerinin içinde bulunduğu karmaşık dinamikleri gözler önüne serdiğini belirtiyor.
Diyabet ve bazı kanserlerde kötü beslenmeye bağlı artış
Araştırmacılara göre sonuçlar, tozlaştırıcıları korumamanın çevre yanında insan sağlığı üzerine etkisini de gözler önüne seriyor. Tozlaştırıcı böcek nüfusunda yaşanan düşüş ile sağlıkla ilişkilendirilen tarımsal ürünlerde yaşanan kayıp, üretici ülkelerde olumsuz ekonomik etkiler yaratırken bu ürünleri ithal eden varlıklı ülkelerde kalp hastalıkları ve diyabet gibi kronik hastalıkların sayısındaki artışla kendini gösteriyor.
Kaynak: www.gidahatti.com