Ahmet Çınar: Dünya Portakal Üretiminde Yüzde 5 Düşüş

23 AĞUSTOS 2023 ULUSLARARASIBVERİM TAHMİNİ,
ABD Tarım Bakanlığı Dış Tarım Servisi (USDA FAS) tarafından 2022-23 için küresel portakal üretiminin 47,8 milyon mt (MMT) olacağı tahmin ediliyor; bu, önceki yıla göre %5 daha düşük. Avrupa Birliği, Türkiye ve ABD’deki düşük üretim, Mısır’daki daha yüksek mahsulle ancak kısmen dengeleniyor.
ABD üretiminin çeyrekten fazla düşüşle 56 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesi olan 2,3 MMT’ye düşeceği tahmin ediliyor. HLB’nin neden olduğu meyve düşüşü, hasat edilen alanın azalması ve kasırgalardan kaynaklanan şiddetli rüzgarlar nedeniyle Florida’da verim düşmeye devam ediyor. Kaliforniya’nın 2022-23’te Florida’nın iki katından fazla portakal üreteceği tahmin ediliyor.
Brezilya üretiminin, tatil yılı nedeniyle 179.000 mt (MT) düşerek 16,8 MMT’ye düşeceği ve dolayısıyla ağaç başına meyve yükünün azalacağı tahmin ediliyor. Ancak, uygun hava koşulları nedeniyle erken meyve dökümü oranının da azaldığı varsayılırsa, hasat edilen portakalların ortalama ağırlığının artması gerekir. Brezilya’nın küresel üretimin üçte birinden fazlasını karşılaması bekleniyor.
Hasat edilen daha fazla alan nedeniyle Çin üretiminin hafif bir artışla 7,6 milyon tonluk rekor seviyeye ulaşması bekleniyor.
Avrupa Birliği üretiminin, İspanya ve İtalya’daki kuru ve alışılmadık derecede sıcak yaz koşulları nedeniyle %13 düşüşle 5,9 milyon tona gerilemesi bekleniyor.
Tamaulipas ve Nuevo Leon eyaletlerini en ciddi şekilde etkileyen kuzeydoğu bölgesindeki uzun süreli kuraklık nedeniyle Meksika üretiminin 395.000 ton düşerek 4,2 milyon tona düşeceği tahmin ediliyor.
Hasat edilen alanın artması ve çiçeklenme sırasında meyve oluşumunu kolaylaştıran olumlu hava koşulları nedeniyle Mısır üretiminin 600.000 ton artarak 3,6 milyon ton rekora ulaşacağı tahmin ediliyor.
Olumlu hava koşulları ve hasat edilen alanın biraz daha yüksek olması nedeniyle Güney Afrika üretiminin hafif bir artışla 1,6 milyon tonluk rekor bir seviyeye ulaşması bekleniyor.
Don nedeniyle çiçeklenmenin etkilenmesi nedeniyle Türkiye üretiminin 430.000 ton düşerek 1,3 MMT’ye düşeceği tahmin ediliyor.
Fas üretiminin, hasat edilen alanın azalması, yetiştirme mevsimindeki elverişsiz hava koşulları ve su kıtlığı nedeniyle elde edilen verimin düşmesi nedeniyle 367.000 ton düşerek 783.000 tona düşeceği tahmin ediliyor.
Geçtiğimiz yıl yaşanan donların ardından beklenen olumlu hava koşulları ve hasat edilen alanın biraz daha yüksek olması nedeniyle Şili üretiminin 10.000 ton artarak 174.000 tona çıkacağı tahmin ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...

Ömer Fethi Gürer: Et ithalatıyla piyasanın dengesi bozuluyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçi Hasan Erdal'ın...

Murat Ülker “Gıda verimi dünyada yaklaşık yüzde 21 azaldı”

Türkiye Gıda Sanayii İşve­renleri Sendikası (TÜGİS) ve Sürdürülebilirlik Akademi­si’nin...