“Adı ‘yaman’, kendi harap Adıyaman’dan deprem manzaraları”

0
477

Adıyaman’ın birçok ilçesinin neredeyse tüm köyleri önemli ölçüde yıkıldı, kalan köylere de zamanında devlet tarafından hiç yardım ulaştırılmadı.

Rojin Akın

Adıyaman’da depremin ardından iki gün boyunca şehre hiçbir yardım ulaşmadı. İlk yardım, deprem sonrasında, salı akşamı, sadece meyve suyu ve kek ulaştırılmasıyla sağlandı.

Çarşamba günü şehre bir grup gönüllü arama-kurtarmacı ulaştı. Günlerce Adıyaman’ın çok kısıtlı bir alanında, halk ile birlikte sayıca yetersiz gönüllü arama kurtarmacılar enkazın altında kalanlara ulaşmaya çalıştı.

Birçok kişi zamanında ulaşmayan yardım nedeniyle hayatını kaybetti, bu durum şüphesiz şehir halkında kalıcı psikolojik ve fiziksel hasar bıraktı. Bedeninin yarısı enkaz altında kalan yakınının başında gece hayvanlar parçalamasın diye -ve aynı döngü günlerce sürecek- nöbet tutan kadın, bu yaşananları anlayabilmemiz için yerinde bir örnek mesela. Elbette bunun yanında sayısız hikâye, acı var. Soğuk havada, su ve elektrik olmadan, AFAD tarafından çadır bile sağlanmadan günlerce yardım beklenen ama gelmeyen bir şehirden söz ediyoruz sonuçta!

Adıyaman’ın birçok ilçesinin neredeyse tüm köyleri önemli ölçüde yıkıldı, kalan köylere de zamanında devlet tarafından hiç yardım ulaştırılmadı. Özellikle köylerde ve ilçelerde yoğun kar ve soğuk hava nedeniyle şişelerdeki sular bile dondu ve halk kendi çabasıyla brandalardan çadır yaparak gelecek yardımı hayatta kalmaya çalışarak bekledi. Bu süreçte, özellikle ilk günlerde ana akım medyada Adıyaman’dan önemli ölçüde bahsedilmedi. Adeta Adıyaman yokmuş gibi yapıldı!

Mevcut durumda yani bugün baktığımızda, ilk haftanın sonunda çok yetersiz bir ekipman ve kişi sayısı ile şehre ulaşan AFAD ve devlet kurumlarını gördük. Ve altı gün boyunca ortalarda görünmeyen devletin ilk işi, bölgede gönüllü çalışan arama kurtarmacıların çalışmasını sonlandırmak oldu!

Şehir merkezinde ve merkezi alanlar dışında bir çalışma yürütmeyen AFAD, çalışmasını, başında arama kurtarmacı ekipler olmadan, salt kepçelerle devam ettiriyor. İnsanlar için büyük bir hayati risk yaratıyor. Başında arama kurtarmacı olmadan sadece kepçenin çalıştığı bir enkazda hayatını kaybeden bir kişinin kepçe ile kafasının bedeninden ayrılma anına tanık olmamız da bu duruma verilebilecek iyi bir örnek sanıyorum!

Resmi olmayan sayılara göre, sadece Adıyaman’da 11 binin üzerinde kişinin depremde hayatını kaybettiği tahminleri yapılıyor. Binlerce kişi hâlâ enkaz altında ve yakınları enkaz başında bekliyor. Kayıp sayısı henüz bilinmiyor.

https://t24.com.tr/haber/adi-yaman-kendi-harap-adiyaman-dan-deprem-manzaralari,1092803

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz