Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru Güven Tazeledi

 

Adana Çiftçiler Birliği, Türkiye’deki tarımın ilk sivil toplum kuruluşu olarak 93 yıllık bir geçmişe sahiptir ve 46. Olağan Genel Kurulu’nda mevcut Başkan Mutlu Doğru, üyelerin tamamının oyunu alarak yeniden seçilmiştir.

Başkan Doğru, son iki yılı değerlendirdiği konuşmasında tarımın geleceği ile ilgili önemli mesajlar paylaşmıştır. Toplantıya çiftçilerin yanı sıra Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve konuk Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da katılmıştır. Toplantı, İzzettin Özgiray Toplantı Salonu’nda Eski Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan’ın divan başkanlığında gerçekleştirilmiştir.
NEDEN KAPALI SULAMA SİSTEMİ
Başkan Doğru, genel kurulun açılışındaki konuşmasında, Türk tarımının son iki yılını değerlendirirken, önemli mesajlar paylaştı. Öncelikle iklim değişikliği gibi çok büyük bir tehlikenin varlığından söz eden Başkan Doğru, “Biz hep tarım önemlidir, tarım şarttır, tarım hayattır diyoruz. Ama önümüzde çok büyük bir tehlike var, o da iklim değişikliği. Adana’da ovanın içerisinden geçen Seyhan, Ceyhan Nehirlerini, doğumuzdan geçen Asi Nehrini, batımızdaki Berdan Nehrini bu ovadan çıkarın. Barajları kapatın, kurutun, nehirleri, göletleri kurutun Çukurova’nın Niğde’den, Aksaray’dan Konya Ovası’ndan hiçbir farkı kalmaz. Tek farkımız sadece su, iklim ve toprak farkı değil. Su tarım için çok çok önemli. O yüzden bir an önce Kapalı Yeraltı Basınçlı Sulama projesinin Çukurova’da da hayata geçmesi lazım” dedi.
GIDA ENFLASYONU VE İHRACAT YASAKLARI
Bu dönemde tabii gıda enflasyonu çiftçinin üstüne yüklenince bazı yasaklarla da karşılaştık. Döviz ihtiyacı olan ve dış ticaret açığı  bulunan ülke iken bazı ürünlerde ihracat kısıtlamaları ile karşılaştık. Narenciyede, süt ve süt ürünlerinde, soğanda patateste, domateste karşılaşmıştık. Türkiye’yeyetmeyen ürünlerde bazı kısıtlamalar olabilir. Mesela yağda, unda, şekerde üretim ülkemizde yeterli değilse ihraç etmeyelim ama Türkiye’ye yeten, hatta fazlası olan, ihracatta da katma değer yaratan ürünlerin ihracatının yasaklanmasını  mantığını anlamak mümkün değildir.”Ayrıca, son zamanlarda yaşanan doğal afetler ve iklim değişikliği gibi faktörler de tarım üretimini olumsuz etkiliyor. Bu da gıda enflasyonunu artırıyor ve tüketicilerin cebini daha da zorluyor.

Bunun yanı sıra, ihracat yasakları da tarım sektörünü etkiliyor. Özellikle son dönemde Rusya’nın Türk tarım ürünlerine getirdiği ambargo, sektörde büyük kayıplara neden oldu. Bu da üreticilerin ihracata olan güvenini azaltıyor ve ekonomik açıdan zor duruma düşmelerine yol açıyor.

Tüm bu sorunlar göz önünde bulundurulduğunda, tarım sektörü için çözümler üretilmesi ve desteklenmesi gerekiyor. Özellikle su kaynaklarının etkin kullanımı, girdi maliyetlerinin düşürülmesi, iklim değişikliğine uyumlu tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması gibi alanlarda çalışmalar yapılmalıdır. Ayrıca, ihracatın çeşitlendirilmesi ve yeni pazarlar bulunması da sektörün gelişimi açısından önemlidir.

Konuşmaların ardından seçimlere geçildi. Divan heyetinin seçimi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Genel Sekreter Sinem Özkan Başlamışlı, faaliyet raporunu okudu. Daha sonra, kesinleşen bütçe ile Denetleme Kurulu’nun raporları onaylandı.

Yönetim ve denetleme kurullarının ibrasının ardından,  tek listeyle gidilen seçimde; Mutlu Doğru ve yönetimi genel kurula katılan üyelerin tamamının oyunu alarak  yeniden başkan seçildi.  Yönetim Kurulu; Prof. Dr. Bülent Özekici, Sinem Özkan Başlamışlı, Mehmet Yücel Ener, Mehmet Özler, Cabbar Sekman, Ahmet Yasin Milli, Hasan Kodal, Harun Özkan, Berna Tekinalp ve Yiğit Özşahin’den oluştu. Denetleme Kuruluna ise; Fırat Özkan, Turgut Taşa ve Murat Töle seçildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...