Abdurrahman Yıldırım: Tarımda yeni normal, yeni politikalar

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı son 10 yılda salgından savaşlara, afetlerden iklim değişikliği ve nüfus artışına kadar birçok risk faktörü ile karşı karşıya kalındığını belirterek, bu faktörleri “yeni normal” olarak tanımladıklarını ve çalışmaları bu kapsamda değerlendirdiklerini bildirdi.

➔ İbrahim Yumaklı “Yeni normal tüm dünyada maliyetleri artırıyor, tüketim artışlarına sebep oluyor, lojistikle maliyetleri yükseltiyor, tarım ve gıdada tekelleşmeye neden oluyor, gıda milliyetçiliğini ortaya çıkarıyor, göçlere sebep oluyor, tarım arazilerinin günden güne daha çok azalmasına neden oluyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘Vizyoner Bir Bakışla Tarım ile Sanayi Arasındaki Entegrasyonu Artırarak; Tarımsal Sanayinin, Ekonomimize Daha Etkili ve Verimli Katkı Yapmasını Değerlendirmek’ ana gündemi ile düzenlenen toplantıda ayrıca “İSO İklim Değişikliği ve Su Yönetimi: Sanayi Sektörü Raporu”nun lansmanı gerçekleştirildi.

➔ 2023 yılında 212 ülke ve bölgeye 2 bin 200 çeşit tarım ürünü ihraç ederek 31 milyar dolarlık katkı sağlandığını belirten İbahim Yumaklı “Ülkemiz, 69,2 milyar dolar tarımsal hasılayla Avrupa’da birinci, dünyada ise ilk 10 ülke arasında. Bütün bu başarılarda, tarım ve sanayi sektörlerinin birbirine sağladığı girdi tedarikinin büyük etkisi var” dedi.

➔ Dün sanayi tarafından İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın tarım konusundaki tespitlerini ve önerilerini aktarmıştım. Bugün Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıklamalarında ve sanayicilerden isteklerinde.

➔ Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı sanayicilerden iki istekte bulundu.

SÖZLEŞMELİ TARIMA DESTEK İSTEĞİ

➔ Biri sözleşmeli tarıma destek vermeleri diğeri suyu tasarruflu kullanmaları.

➔ İbrahim Yumaklı sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu kaliteli ham maddenin, fiyat dalgalanmalarından korunarak temin edilmesinin yolunun sözleşmeli üretimden geçtiğini belirterek “Siz değerli sanayicilerimizden sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması ile ilgili desteklerinizi istirham ediyorum” dedi.

➔ Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı sözleşmeli üretimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına önem verdiklerini belirterek “Sözleşmeli üretim yaptırmıyorsanız, oluşacak her türlü etkiye açık bir üretim varsa ve sanayicinin üretiminde boşluk oluşuyorsa burada ne üretim planlamasından bahsedebiliriz ne de hedeflerimize ulaşabiliriz” diye uyardı.

➔ İbrahim Yumaklı şunları kaydetti: “Diğer taraftan da çiftçimiz gelir garantili üretim yapıyor. Bu sayede tarımsal üretim yapılırken, optimum girdi ile maksimum verim sağlamış oluyoruz. Sözleşmeli üretimi yaygınlaştırmak için bu kapsamda üretim yapan çiftçilerimize kullandıkları tarımsal kredilerde yüzde 15 ilave faiz indirimi sağlıyoruz.”

SU VERİMLİLİĞİ SEFERBERLİĞİNE KATKI

➔ Nüfus artış projeksiyonlarına göre 2050 yılında bugünden yüzde 70 daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulacağını aktaran İbrahim Yumaklı “Bu gıdayı üretmek için yüzde 55 daha fazla suya gereksinim duyacağız. Bunun için de güçlü bir tarım ve güçlü bir sanayi sektörüne daha çok ihtiyacımız var” dedi.

➔ İbrahim Yumaklı Su Verimliliği Seferberliği çalışmalarının sürdüğünü belirterek, bu kapsamda, kentsel, tarımsal, endüstriyel ve bireysel su verimliliği için hedefler doğrultusunda öncelikli eylemleri geliştirdiklerini söyledi.

➔ Türkiye’nin mevcut durumu itibarıyla su stresi altında olduğunu, alışkanlıkların değiştirilmediği takdirde 6 yıl sonra “su fakiri” bir ülke konumuna düşebileceğini ifade eden İbrahim Yumaklı bu kapsamda suyu depolamak adına, su ve sulama alanına 2,4 trilyon lira kaynak aktararak 10 binden fazla projeye imza atıldığını belirtti.

➔ Sanayicilerle işbirliği içerisinde su verimliliği tedbirlerinin uygulanmasıyla sanayide yüzde 50’ye varan oranlarda su kazanımı sağlanmasını hedeflediklerini bildiren Yumaklı, endüstriyel su kullanımında “suda sıfır kayıp” ilkesiyle “sıfır deşarj” ilkesinin döngüsel su kullanımını ve atık su geri kazanımını yaygınlaştıracağını vurguladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Marmarabirlik’in 354 milyon liralık ödemesi yarın yapılacak

Ürün alımlarına Ekim ayında başlayan Marmarabirlik, yarın 354 milyon...

Milleti zehirleyen nişasta bazlı şeker (NBŞ) firmaları halktan gizleniyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, ürettiği nişasta bazlı şekerleri kanunlara...

The Telegraph yazdı: Kilo vermek için en iyi 10 yiyecek

Kilo vermek söz konusu olduğunda uzmanlar, yiyemediğiniz şeylere odaklanmak...

757 milyon insan yetersiz besleniyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre,...