ZMO Şube Başkanı Korkut, dövizdeki dalgalanma ve kur farklarının önümüzdeki dönem girdi maliyetlerini direk etkileyeceğini söyledi.
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, Türkiye’nin ileriye dönük, uzun soluklu ve kalıcı bir tarım politikası olmadığı için her üründe ithalat yolunu seçtiğini belirterek, “Geçmişte dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olan Türkiye’nin, ithalata yönelmesi utanç vericidir. Üretemezseniz yok olursunuz. Çukurova’nın bereketli topraklarında köylü ve çiftçinin kalkındırılması ancak köklü tarım politikalarıyla olur. Bizim 11 lira olarak belirlediğimiz buğday taban fiyatını siz 9 Lira 25 Kuruş olarak açıklarsanız çiftçiyi yoksulluğa sürüklemiş olursunuz. Hasat dönemine girerken mazot, tohum, tarla kirası, işçilik, elektrik, ilaç, hasat bedeli, biçerdöver parası yani bunların hepsini kalem kalem hesapladık ama iktidar sözümüzü dinlemedi.” dedi.
KASIT GÖRÜYORUZ
Temayüle göre hükümetin en geç Mayıs’ın 20’sine kadar fiyatı açıklaması gerektiğini söyleyen Korkut, “Bu sene buğday taban fiyatını 3 Haziran’da açıkladılar. 1 Lira prim dahil taban fiyatı 9 Lira 25 Kuruş olarak açıkladılar. Bu, çiftçiyi memnun eden bir fiyat değil çünkü biz o dönemki masrafları düşünerek hesap yapıyoruz. Geçen sene mazot 18-19 Lira civarındaydı. Bugün mazot 24 Lira civarında. Taban fiyatın geç bırakılmasında biraz kasıt görüyoruz. Bu da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasından kaynaklandı. Seçimden önce açıklansaydı bu fiyatlar iktidarı negatif yönde etkileyecekti. Açıklamadılar, seçimden sonra açıklama yapıldı. Bu da Adana çiftçisinin mağdur etti.” diye konuştu.