“Türkiye’de 100 milyon hayvan kafeste yaşıyor”

0
691

2018 yılında bir gönüllü girişim olarak başlayan Kafessiz Türkiye kampanyası kafeste yetişen hayvanların yumurta üretimlerinin yasal olmaktan çıkarılması ve üreticilerine ceza verilmesi gerektiğini savunuyor.

Kafessiz Türkiye kampanyası 2018’de bir gönüllü girişim olarak faaliyetlerine başladı. Çalışmalar, 2020 yılından bu yana, kampanya yaratıcıları tarafından kurulan Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği’nin altında yürütülüyor. Bu girişimin çıkış noktası ise, Türkiye’de kafes sisteminde yetiştirilen tavukların çektiği eziyete karşı hareket almak. Kampanya Direktörü Emre Kaplan, Kafessiz Türkiye’nin amacını ve faaliyet alanlarını anlatırken, “İnsan nüfusundan daha fazla hayvan kafeslerde, adım atamadan, 1 milimetre kıpırdayamadan, işkence içinde yaşıyor” diye başlıyor anlatmaya ve ekliyor, “Bundan dolayı da stres içinde birbirlerine saldırıyorlar. Şu an Türkiye’de kafeslerde yetiştirilen 100 milyon hayvan var. Bu eziyet önlenebilir. Yumurtası için yetiştirilen tavukların hapsedildiği, zalim ve çağ dışı kafes sistemini ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz.”

Emre Kaplan

 

“Farkındalık oluşturuyoruz”

Kafes yumurtacılığının büyük bir sektör olduğunun altını çizen Kaplan, ilk olarak, tüketicilere ve yumurta kullanan şirketlere durumun ne kadar vahim olduğunu anlattıklarını söylüyor: “Eğitimler, kampanyalar, rapor çalışmaları yürütüyoruz. Hayvanların acılarını tüketicilere anlattığımızda bir farkındalığa sahip oluyorlar. Firmalara da tüketicilerin konuyla ilgili bilincinin git gide arttığını ve kafes yumurtalarının tüketiciler tarafından reddedildiğini açıklıyoruz. Bu durumda kafes yumurtalarını tedarik zincirinden çıkarmak isteyen perakendeciler, restoranlar, oteller gibi pek çok yumurta kullanan şirket oluyor.”

Firmalar politikametni yayınlıyor

Kaplan, Türkiye’de kafessiz sistemi ile ilgili faaliyetlerde bulunan markalardan veya firmalardan kamuoyuna açık bir şekilde web sitelerinden bir politika metni yayınlamalarını talep ettiklerini söylüyor. “Şu anda Türkiye’de 70’ten fazla marka web sitesinde kafes yumurtasını belirli bir tarihten sonra tedarik zincirinden çıkaracağına dair politika metni yayınladı.” Emre Kaplan, geleceğe yönelik taahhüdü olan şirketler arasında Koç Holding, Metro Türkiye gibi markaların olduğunu bunların da 2025’ten itibaren kafes yumurtası satmayacağını bildirdiğinin altını çizdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz