AB Komisyonu tarafından 14 Temmuz 2021’de yayımlanan Fit for 55 yasa paketi, Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oylamalarla nihai onayı aldı.
Avrupa Birliği’nin sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar önce yüzde 55 oranında azaltmak hedefiyle Temmuz 2021’de yayımladığı, daha sonra hedefin yüzde 62’ye çıkartıldığı Fit For 55 Yasa Paketinin nihai metinleri, Avrupa Parlamentosu’ndaki oylamalarda kabul edildi.
Türkiye’nin ihracatını da etkileyecek önemli düzenlemeler bulunan nihai yasa metinlerinin AB Konseyi’nde de resmen onaylanması gerekiyor. AB Konseyi’ndeki onay sonrasında yasalar AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanacak ve 20 gün sonra yürürlüğe girecek.
Fit for 55 paketinde neler var?
Sınırda Karbon Düzenlemesi: AP’de 487 oyla kabul edilen Sınırda Karbon Düzenlemesi (CBAM) uyarınca, ücretsiz tahsisler 2026 yılından itibaren aşamalı olarak azaltılmaya başlanacak ve 2034 yılında sıfırlanacak. CBAM kapsamına giren mallar demir, çelik, çimento, alüminyum, gübreler, elektrik, hidrojen ve bazı dolaylı emisyonlar (vida, civata, vb).
Sosyal İklim Fonu: 521 oyla kabul edilen tasarıya göre, 86,7 milyar € büyüklüğündeki Sosyal İklim Fonu, yeşil geçişin mikro işletmeler ve hanehalkına maliyetinin azaltılması amaçlı destekler için 2026 yılından itibaren kullanılacak.
AB Emisyon Ticareti Sistemi (ETS) Revizyonu: 413 oyla kabul edilen düzenlemeyle, 2005 yılı seviyesine göre 2030 yılına kadar emisyon azaltım hedefi %62 olarak kabul edildi. Ücretsiz tahsisler 2026 yılından itibaren aşamalı olarak azaltılmaya başlanacak. Karayolu ve binalardan kaynaklanan emisyonların ücretlendirileceği ETSII 2027 yılından itibaren devreye alınacak (enerji fiyatlarının çok yüksek olması halinde 2028 yılından itibaren uygulanacak).
ETS’ye Bağlı Piyasa İstikrarı Rezervi: AP’de 500 oyla kabul edildi.
Denizcilik sektöründen kaynaklanan sera gazlarının ETS’ye dahil edilmesi: 500 oyla kabul edildi.
Havayolu kaynaklı emisyonların azaltılması: 1 Temmuz 2026 itibarıyla CORSIA’nın havayolu emisyonlarının azaltılmasını yeterince sağlamadığının belirlenmesi halinde Avrupa Ekonomik Alanı çıkışlı uçuşların ETS’ye dahil edilmesi söz konusu olacak. CORSIA’ya dahil olmayan üçüncü ülkelere uçuşlar 2027 itibarıyla ETS kapsamında yer alacak. Havayolu ulaşım sektörüne sağlanan serbest tahsisler, 2026 yılından itibaren azaltılacak. Sürdürülebilir hava yakıtlarının kullanımına başlanacak.