İktidarın fiyatları düşürme gerekçesiyle sürdürdüğü ithalat politikası hız kesmiyor. Ancak artan ithalata rağmen et fiyatları gerilemiyor. Milyonlar ete ulaşamaz hale gelirken yılın iki ayında ithalata 327 milyon dolar ödendi.
Kırmızı et açığı ve fiyatlardaki artışın önüne geçmek iddiasıyla yıllardır aralıksız devam eden canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı 2026’da da hız kesmedi. Kırmızı et fiyatları cep yakarken iktidarın fiyat düşürmek için çözüm olarak sunduğu ithalat da fiyatları düşürmedi.
Bu yılın ilk iki ayında 150 bin 167 büyükbaş hayvan ithalatı için 240 milyon 591 bin dolar ödendi. Kırmızı et ithalatına ise 87 milyon 115 bin dolar ödeme yapıldı. Sadece iki ayda toplam ithalat harcaması 327 milyon doları aştı.
YUMAKLI İTHALAT REKORTMENİ OLDU
arım Yazarı Ziraat Mühendisi Gazi Kutlu, “Dış ticaret verileri açık biçimde göstermektedir ki, et ithalatına en fazla ödeme yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı oldu. Mart ve Nisan aylarında gerçekleştirilecek büyükbaş hayvan ithalatıyla birlikte Yumaklı’nın, Bekir Pakdemirli döneminde kaydedilen 2 milyon başlık ithalat rekorunu da aşacağı kesin. Bu gelişmeyle birlikte Yumaklı, Cumhuriyet tarihinin en fazla büyükbaş hayvan ve et ithalatı yapan bakanı olarak kayıtlara geçecek. Bu ölçekte bir ithalat seviyesinin ardından göreve gelecek isimlerin söz konusu rekoru aşması ise oldukça zor görünüyor” ifadelerini kullandı.
Dünya et piyasasında arz daralması nedeniyle fiyatların zaten yükselme eğiliminde olduğunu kaydeden Tarım Yazarı Kutlu, şöyle konuştu:





