Konumuz, doğayla artık kopma noktasında olan ilişkimizi sorgulayan, son derece çarpıcı bir görselliği olan ve çok etkileyici bir belgesel dizi. Ceren Moray teknolojinin ve sanayinin ezici çarkında hayatta kalmaya çalışan bir insanı canlandırıyor.
Bazıları derelerin boşa aktığına inanıyor, dağları maden çıkarmak için delmeden duramıyor. Suyumuz, doğamız, köklerimiz tehdit altında. Bir zamanlar bereketli topraklar olarak nitelenen ülkemizde karnımızı doyuramayacak hale geldik. Anadolu yalnızca kelaynakların, toyların, çizgili sırtlanların, orman köylülerinin, çiftçilerin, balıkçıların değil hepimizin yurdu. İşte bu feryadı BluTV’de yayınlanan Eko Eko Eko belgeseli duydu. Anadolu’nun doğasının yok oluşunu çarpıcı biçimde ortaya koyan belgesel dizide oyuncu Ceren Moray teknolojinin ve sanayinin ezici çarkında hayatta kalmaya çalışan bir insanı canlandırıyor. Altı bölümden oluşan Eko Eko Eko belgesel sinemacı ve akademisyen Dr. İlkay Nişancı’nın imzasını taşıyor. Oyuncu Nergis Öztürk de belgesele seslendirmede katkıda bulunuyor.
Eko Eko Eko hem içerik hem de biçim bakımından iddialı bir belgesel. Güçlü görselleriyle doğayla artık kopmuş olan ilişkimizin çok boyutlu bir sorun olduğunu ortaya koyuyor. Gıda Mühendisi Bülent Şık, Akademisyen Oğuz Kurdoğlu, Arkeolog ve Redd grubunun kurucusu Güneş Duru’nun da aralarında bulunduğu bilim insanları ile röportajlar ise insan kaynaklı tahribatın kapsamını anlamamızı sağlıyor.
Dengesiz halimiz
Nükleer atıkların ve kurşunun gömülü olduğu İzmir’in Çernobil’i olarak bilinen Gaziemir’den Mersin Akkuyu Nükleer Santrali’ne, kuruyan Meke Gölü’nden dünyadaki dört gemi söküm merkezinden biri olan Aliağa ve asbest zehirlenmesi yüzünden yaşanan işçi ölümlerine hepsi tek tek bu belgeselde. Kömür ocakları yalnızca orman ekosistemini değil yöre halkının da hayatını yaşanamaz kılıyor. Eskihisar’da kömür çıkarmak için toprak kazılacağı için atalarının mezarlarını bile geride bırakmak zorunda kalan insanlar da burada. Eko Eko Eko “neden termik santrallerin olduğu yerlerde kanser vakaları artıyor? İkizdere’de neler yaşanıyor? Muğla – Akbelen Ormanı’nda maden sahası için ağaçları kim kesiyor?” ve daha sayısız soruyu soruyor.