Çin’de ekonomik faaliyetlerin güçlü bir şekilde toparlanmasına rağmen, baz metal fiyatlarında düşüşler meydana geliyor. Bununla birlikte, şeker fiyatları 6 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Bugün emtia piyasasında negatif bir seyir izlenirken, Kasım 2016‘dan bu yana en yüksek seviyeyi gören şeker fiyatı 0,2166 dolar oldu.
Geçen hafta emtia piyasasında pozitif bir seyir izlenirken, bu hafta oynaklık hakim oldu. Bugün buğday, mısır ve diğer emtialarda fiyatların düşmesiyle birlikte, şekerin fiyatının yükselişinin devam etmesi gözlemlendi.
ABD Merkez Bankası‘nın (Fed) yarın açıklanacak para politikası kararları öncesinde, küresel piyasalarda risk iştahının düşmesiyle birlikte, dolardaki değerlenmenin etkisiyle emtia piyasasında olumsuz bir seyir izleniyor.
Fed‘in yarın 25 baz puan faiz artırmasının para piyasalarındaki fiyatlamalarının göz önünde bulundurulmasıyla kesin görünüyor. Ancak, politika metninde ve Fed Başkanı Jerome Powell‘ın açıklamalarındaki yönlendirmelerin önemi büyük.
Fed‘in faiz artırımının nereye kadar gideceği konusunda oluşan belirsizlikler, varlık fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Yarınki toplantıyla birlikte bu konuda açıklık sağlanması bekleniyor.
Kasım 2016‘dan bu yana Intercontinental Exchange‘de (ICE) şeker fiyatı, saat 14.35 itibarıyla 0,2154 dolardan işlem görürken, emtia piyasasındaki olumsuz seyrin aksine, 0,2166 dolarla en yüksek seviyesini görmüştür.
Analistler, Hindistan‘da şeker üretiminin azalacağına yönelik öngörülerin fiyatlarda yükselişe neden olduğunu bildirirken, ülkede şeker rekoltesinin azalmasının küresel arz sorunlarını tetikleyebileceğinden endişe edildiğini kaydetmiştir.
Analizler, Hindistan‘ın dünyanın en büyük şeker üreticisi ve Brezilya‘nın ise en büyük şeker ihracatçısı olarak gösterildiğinden, bu iki ülkedeki gelişmelerin fiyatlar üzerinde etkili olduğunu ifade etti.
Bugün tarım emtialarında dalgalı bir seyir izleniyor. Pamuk ve kahvede yüzde 0,3‘lük bir artış, kakaoda ise yüzde 1‘in altında bir düşüş gözleniyor.
Chicago Ticaret Borsasında işlem gören buğday, mısır ve soya fasulyesi yüzde 0,6, 0,2 ve 0,4 oranında düşüş gösterdi.