Ali Em
Mevsimlerin insan yaşamında önemli bir yeri vardır. Mevsimler, yılın Güneşten ısı, ışık alma süresi ve dolaysıyla iklim koşulları yönünden farklılıklar gösteren ve dört bölümden oluşan zaman sürecidir. Diğer bir anlatımla, zaman göstergesinin bir parçasıdır. Zaman, etkileşim içinde geçmişi, içinde bulunan süreci ve geleceği içine alan sürekliliği, değişkenliği ve sınırsızlığı içeren bir sürecin adı olarak tanımlandığında, mevsimler ise bu sürecin bir zaman ölçüm parçası olarak tanımlanır. Mevsim sözcüğü Arapça dilinden dilimize geçmiştir. Mevsimlerle, insan yaşamının iç içe olduğu, yaşam sürecinin mevsimlere göre şekillendiği görülür.
En önemli neden
Mevsimlerin ana öğeleri; ısı, ışık ve iklim koşulları olduğuna göre, iklim değişikliğinin en önemli nedenlerinden birinin küresel ısınma olduğu bilinmektedir. Küresel ısınma, atmosfere salınan sera gazların etkisiyle yıl içinde ölçülen sıcaklıkların artışı sonucu meydana gelen iklim değişikliğidir. Dünyadaki nüfus artışı ve buna bağlı olarak enerji tüketimi, toprak kullanımı, ticaret ve ulaşım gibi insan aktivitelerindeki artışlar ve sanayinin gelişmesi gibi nedenlerin bu değişikliğe yol açtığı bilinir.
Küresel ısınma, iklim değişikliği sonucu, kuraklık, çölleşme, yağmurların dengesizliği, hortum ve tayfun gibi meteorolojik olaylarla kendini gösterir ve alışılmış mevsim göstergelerinde de bu iklim değişikliğine bağlı olarak değişiklikler yaşanır ve görülür. Küresel ısınma sonucu meydana gelen bu hava olayları, günden güne başta insanlar olmak üzere, tüm canlıların yaşam süreçlerini etkilemekte ve zorlaştırmaktadır.
Mevsimlerin kendi içerisinde yıllık olarak ayrımı, ana öğelerin varlığına göre, kış, ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimleri olarak belirlenmiştir. Kısaca bu mevsimlerin alışılmış özelliklerinin verilmesi önemli görülür.
KIŞ: Dünyanın yarım küresini Güneşten uzaklaştıran yörüngesi sayesinde oluşur. Diğer bir anlatımla, Güneşin Dünyadan uzaklaşarak Dünyanın soğuması olaydır. Bu mevsimin ayları, aralık, ocak ve şubattır. Mevsimlerin en soğuğudur. Kar ve yağmur en fazla bu mevsimde yağar. Kış mevsiminde, insanlar zamanlarının çoğunu kapalı yerlerde geçirdiklerinden diğer mevsimlere göre, daha hareketsiz kalacaklarından performansları düşer ve bunlara bağlı olarak, bedensel ve ruhsal rahatsızlıklarında artışlar olur. Bu mevsimde, bazı hayvanlar sıcak bölgelere göç ederler ve bazıları da toprağın altına ve inlerine girmek suretiyle kış uykusuna yatarlar.