Uzman isim uyardı: Pirinçteki tehlike sessizce büyüyor, kansere kadar gidebilir

Uzmanlar pirincin arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski nedeniyle vatandaşları uyardı. Dr. Aysun Sağlam iklim krizinin durumu daha da kötüleştirdiğini belirterek arsenik maruziyetinin kansere yol açabileceğini söyledi: “Tüketici aşırı tüketimden kaçınarak bir miktar korunabilir. Esas çözüm üretim aşamasındaki tedbirlerde.”

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Aysun Sağlam, pirinçteki arsenik birikimiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Arseniğin doğada doğal yollarla toprakta, yeraltı ve yerüstü sularında bulunduğunu belirten Sağlam, “Volkanik faaliyetler, kaya erozyonu, orman yangınları gibi doğal olaylarla doğaya karışan arsenik, madencilik, fosil yakıt kullanımı, endüstriyel atıklar ve kentsel atıklar gibi insan faaliyetleriyle çok daha yüksek oranlara ulaşıyor” dedi.

‘PİRİNCİN YAPISI GEREĞİ ARSENİK EMİLİMİ DAHA FAZLA’

Dr. Sağlam, pirincin sulak alanlarda yetişen bir bitki olması nedeniyle arsenik emiliminin yüksek olduğunu belirterek, “Pirinç bitkisi, kökleriyle toprakta ve suda çözünmüş arseniği emer ve bunu doğrudan tanelerine taşır. Bu yüzden pirinç, diğer tahıllara kıyasla daha fazla arsenik biriktirme eğilimindedir” diye konuştu.

Uzak Doğu ülkelerinde arsenikle kirlenen topraklarda pirinç üretimiyle ilgili çok sayıda bilimsel çalışma yapıldığını hatırlatan Sağlam, Türkiye’de bu konudaki araştırmaların oldukça sınırlı olduğuna da dikkat çekti.

‘İKLİM KRİZİ DURUMU DAHA DA KÖTÜLEŞTİRİYOR’

İklim değişikliğiyle birlikte pirinçteki arsenik seviyesinin daha da artabileceğine işaret eden Dr. Sağlam, ABD’deki Columbia Üniversitesi’nde yapılan çalışmalara değinerek şöyle devam etti:

– “Sıcaklıkların 2 derece artması ve atmosferdeki karbondioksit seviyesinin yükselmesi, arsenik gibi zararlı maddelerin pirince geçişini hızlandırıyor. Bu da gelecekte çok daha büyük bir sağlık sorunuyla karşı karşıya kalabileceğimiz anlamına geliyor”

‘ARSENİK MARUZİYETİ KANSERE YOL AÇABİLİR’

Arsenik maruziyetinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Sağlam, “Kısa vadede mide ağrısı, kusma, düşük tansiyon ve deri lezyonları gibi semptomlar görülürken; uzun vadede akciğer, karaciğer, mesane ve böbrek kanseri gibi ölümcül hastalıklara neden olabilir. Ayrıca kalp hastalıkları, diyabet, bağışıklık sistemi bozuklukları ve nörogelişimsel sorunlarla da bağlantılıdır” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Yapay zekâyı ahıra soktu verimi yüzde 20 artırdı

Girişimci çiftçi, babasının izinden gitti, önce süt sağmayı sonra...

Piyasada gözler enflasyonda

Piyasalarda gözler nisan enflasyon verisine çevrildi. Açıklanacak veriler, para...

Trakya’nın ormanları için karar günleri yaklaşıyor, en az 38 RES inşaası yakın: Ağaç kıyımı kapıda

Şeyda Öztürk Kuzey Ormanları’nın Tekirdağ mevkisinde enerji için kurulacak RES’lere...

Türk Balının Lezzet Haritası çiziliyor!

Gastronomi dünyasının önde gelen isimlerini “Türk Balının Lezzet Haritası”nı...