Muğla ve ilçelerinde atıl durumdaki arazilerde alternatif ürün olarak üretimine başlanan hibrit enginar, rekoltesiyle memnun etti.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün “Enginar Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi” kapsamında atıl durumdaki arazilerde hibrit enginarın (farklı enginar türlerinin çaprazlanmasıyla elde edilen genetik olarak geliştirilmiş) demonstrasyon dikimi yapıldı.
Yüzde 75 hibe olarak verilen hibrit enginar fideleriyle arazilerini ekonomiye kazandıran 21 çiftçi, bölgeye uyum sağlayan ürünün hasadına başladı. Kesimi yapıldıktan sonra temizlenen enginarların bir kısmı semt pazarlarında satışa sunuldu bir kısmı da bir firma aracılığıyla tarladan alınarak paketleme ve salamurası yapılarak tüketiciye ulaştırılmaya başlandı.
Enginarın Muğlalı çiftçiler için yeni gelir kaynağı olması ve üretiminin yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Seyfettin Baydar, AA muhabirine, kentteki atıl arazilerin ekonomiye kazandırılması ve alternatif ürünle çiftçinin dar alandan daha fazla gelir elde edebilmesi için çalışma yaptıklarını söyledi.
Çalışmalar sonucunda Muğla’nın coğrafya ve iklim koşulları açısından enginar üretimine uygun olduğunu tespit ettiklerini anlatan Baydar, Tarım ve Orman Bakanlığının desteklediği projeyle 21 çiftçiye 70 dekar alanda 46 bin 456 enginar fidesi dağıttıklarını söyledi.
Enginar üretimiyle hem üretim desenini çeşitlendirdiklerini hem de üreticileri yeni gelir kapısı açtıklarını belirten Baydar, “Bu projeleri çiftçi ve ülkemizin menfaati için yapıyoruz. Biz bu yıl ilçelerimizde tarım arazilerinin etkin kullanımı kapsamında 9 proje yürütüyoruz. Bunlardan biri de enginar üretiminin artırılması projesi. Muğla’da 350 dekar alanda 420 tonluk bir üretime kavuştuk” dedi.