Çiftçi çıkış yolu arıyor: Maliyetinin yarısına bile alıcı bulamıyor!

Çorum’un Alaca ilçesinde coğrafi işaret tescilli ‘Alaca mor soğanı’ üreticisi, maliyetinin yarı fiyatına bile alıcı bulamayınca depolarda çürümeye başlayan tonlarca soğanı dere yataklarına dökmek zorunda kaldı.

Geçtiğimiz günlerde Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye’de tarımı kalkındırmak için çeşitli çalışmaların başladığını açıklamıştı.

Çorum’un Alaca ilçesinde de, parlak görünümlü, sert dış kabuklu, keskin aromalı, kokusu ve koyu rengiyle öne çıkan mor soğanın hasadını yaklaşık 6 ay süren bekleyişin ardından gerçekleştiren üretici, hasat döneminde maliyetin altında bile satamadığı ürününün bir kısmını depolara istifledi.

Yaklaşık maliyeti 15 lirayı bulan mor soğan, marketlerde 40 liradan, 5 liranın üzerinde maliyeti bulunan sarı soğan 10-12 liradan işlem görmesine karşılık, çiftçinin depoladığı ürünü çürümeye başladı. Depolardaki tonlarca soğan içerisinden seçilen çürük soğanlar, Alaca ilçesinde dere yatağı kenarına dökülmeye başlandı.

“ÜÇTE BİRİ SAĞLAM KALMIYOR”

Çorum’un Alaca ilçesinde çiftçilik yapan, soğan üreticisi Şenol Şahin, her yıl toprakla buluşturdukları bir kilo tohumdan 4 ila 6 kilo arasında ürün alırken, bu yıl bir kilo tohum atıp, bir kilo ürün aldıklarını, bunun da maliyeti artırdığını bildirdi.

Satamayıp depoya kaldırdıkları soğanın çürüdüğünü, bu nedenle çöpe atmaktan başka çarelerinin olmadığına belirten Şenol Şahin, çiftçinin derdini şöyle özetledi:

“Çürüyor, al, ne yapayım, ne yapalım bu soğanı? Adam diyor ki; soğanı dereye döküyor. Dökmeyeyim mi abi? Söyle bu malı kime yedireceksin? Seçiyoruz bunun içinden, bunun üçte biri sağlam kalmıyor, dört torbadan. Bu torba 30 kilo, 35 kilo, dökülen, içinden çıkan soğan bu, bunu nereye dökeceğim?

Millete bir de çevre kirliliği oluyor. Hadi ne yapayım? 350 dönüm soğan ektim soğan, bire 4-5-6 alacağımız mor soğan bu, sarı soğan değil, şu anda altı alacaktık, bire bir oldu. Ürün vermedi, ondan sonra da fiyatlar da tutmadı. İhracat da kapandı. Ne yapayım ben bu soğanı? Söyleyin Allah için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

TBYD başkanı: Sahte içkiden ölümlerin asıl sebebi fahiş vergiler

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, son...

Bakanlık o markaları açıkladı: Mantı, köfte ve kebap yapımında sakatat kullanımı tespit edildi!

Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı denetimler kapsamında taklit ve...

Devlet gübre üretiminde neden yer almıyor?

Gıda enflasyonu, ülke ekonomisinin en önemli sorununu oluştururken, yüksek...

Talan hazırlığını ağzından kaçırdı

Mustafa Çakır Muğla Akbelen başta olmak üzere birçok yerde maden...