Pestisit çocukların beyninde hasarlara yol açıyor

Tarımda kullanılan pestisit ve ağır metaller, çocukların zekâsını düşürüyor, dikkatini bozuyor, otizm belirtilerine yol açıyor.

Kan beyin bariyeri, toksik bileşik ve patojenlerin kandan beyne geçişini engelleyen, besin öğelerinin beyne iletilmesini sağlayan, seçici ve dinamik endotel bir bariyer. Ancak ağır metal ve pestisitler bu bariyeri rahatlıkla aşabiliyor.

Türkiye nüfusunun yüzde 26,5’i çocuk. Yani 23 milyon çocuk, pestisit tehlikesiyle karşı karşıya. Türkiye’de kullanılan pestisit miktarı her geçen yıl artıyor. 2022’de 55 bin 374 ton olan pestisit miktarı, geçen yıl 57 bin 766 tona çıktı.

Çocukların metabolizması yetişkinlerden farklı çalışıyor. Bilhassa küçük çocukların. Bu farklılıklar çocukların pestisit ve tüm toksinlerden daha fazla etkilenmesine zemin hazırlıyor.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nın düzenlediği 4’üncü Cerrahpaşa Pediatri Günleri’nin bu yılki teması da bu önemli konuya da dikkat çekilen, ‘Sürdürülebilir Dünya ve Çocuk’tu. Çocuk Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Kıykım çocukların sağlığı ve geleceği için pestisit kullanımının daha sıkı denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

‘Yeşil devrim’ dünyayı daha da kirletti

Dünyanın değişmesi ve sanayileşmesi, modern hayatın yanında bazı problemleri beraberinde getirdi. Özellikle petrol ürünleri kullanımının artması, çelik ve metal işçiliğiyle birleşince dünya daha öncesinde olmayan bir ağır metal yükü altına girdi. Hava, toprak ve su kirlendi. İkinci Dünya Savaşı’nın arkasından hızla artan dünya nüfusu besin teminini hızlandırma çalışmalarına neden oldu.

‘Yeşil devrim’ olarak adlandırılan tarım hamlesiyle daha yüksek verim elde edilen tohumlar ve modern tarım yöntemleri kullanılmaya başladı. Yüksek verimli tohumlar normal tohumlara göre daha hızlı büyüse de toprağın minerallerini çektiği için fakirleştiriyordu. Bu nedenle gübre ve pestisit kullanımı arttı. Modern tarım aletlerinin devreye girmesiyle toprak petrol ürünleriyle de kirlendi.

Tarımda kullanılan pestisit miktarı onlarca yıldır artmaya devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Mine Ataman: İhracatın şampiyonu un sektörünün 500 milyon dolarını kim kurtaracak

Mine Ataman Mardin sanayisi durma noktasında, bir un fabrikası daha...

Süte yüzde 17 zam geldi, 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak

Ulusal Süt Konseyi, litre başı 14,65 TL olan çiğ...

Bin kadın doğa savunmasında

AKP’ye yakınlığı ile bilinen Cengiz Holding’in Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine...

Aktarlarda değeri altınla yarışan ürün: Ihlamur

Soğuk algınlığının doğal ilacı, bağışıklığı kuvvetlendiren bitki ıhlamurun kilosu...