Dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alan Bayer, Syngenta, Basf, Corteva ve FMC’nin Türkiye’deki pestisit satış gelirleri 68 milyon dolar (2018 verisi).
Bu gelirin yüzde 16’sı insan sağlığına ve ekosisteme zarar veren son derece tehlikeli pestisitlerin satışından elde edildi.
En çok pestisit üreten dört şirket Syngenta, Bayer, Corteva ve BSF 2020’de pestisit üretiminden dünyada toplam 30,9 milyar avro ciro yaptı.
Küresel pestisit pazarının geçen yıl itibariyle, 130,7 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığı tahmin ediliyor.
Pestisit, tarımda ekinlere ve bitkilere zarar verme potansiyeli bulunan haşereleri, istenmeyen yabani otları, böcekleri yok etmek ve kontrol altında tutmak için kullanılan kimyasal zehir. Kimyasal yapıları ve işlevlerine göre sınıflara ayrılıyor. Böcek öldürücüler (insektisit), ot öldürücüler (herbisit), mantar öldürücüler (fungusit) en sık kullanılan pestisit çeşitleri.
Pestisitler gıdalarda kalıntı bırakıyor. Gıdaları iyi yıkamak ya da kabuklarını soymak kurtulmak için yetmiyor.
Bin kilometre uzağa taşınabilir
Pestisitler uygulandıkları yerde kalmıyor. Sızarak, rüzgarla ya da hava yoluyla çok uzaklara, bazıları bin kilometre kadar uzağa taşınabiliyor.
Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği, Berlin merkez ofisinin Almanya Çevre ve Doğayı Koruma Birliği Pestisit Eylem Ağı ve Le Monde Diplomatique ile birlikte çıkardığı Pestisit Atlası’nı geçtiğimiz yıl Türkçeye çevirmişti. Gıda mühendisi Doktor Bülent Şık’ın katkılarıyla Türkiye’ye özgü bilgilerin eklendiği atlas, ülkedeki pestisit kullanımına projeksiyon tutuyor.